Motion till riksdagen
2002/03:Bo6
av Göran Hägglund m.fl. (kd)

med anledning av prop. 2002/03:33 Barns förmögenhet vid beräkning av bostadsbidrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar om ändring i lagen (1993:737) om bostadsbidrag i enlighet med vad som anförs i motionen.

Inledning

Efter att betydande uppmärksamhet i media och i den allmänna samhällsdebatten riktats mot frågan, föreslås nu i föreliggande proposition lagändringar för att rätta till den absurda situation som gör att barns skadestånd och försäkringspengar efter olyckor och brott reducerar familjens bostadsbidrag. Kristdemokraterna har utan att hörsammas vid upprepade tillfällen i riksdagen krävt en förändring av hur barns förmögenhet påverkar beräkningen av bostadsbidrag. Att så nu sker, är välkommet.

Reglerna kring barns ekonomiska ersättning efter kroppsskada eller kränkning är bara en av flera brister i bostadsbidragssystemet. Många av dessa faller utom ramen för vad föreliggande proposition behandlar, det vill säga barns förmögenhet vid beräkning av barnbidrag. Kristdemokraterna anser dock att ytterligare en brist i lagstiftningen bör korrigeras i detta sammanhang. Barns egendom som erhållits genom gåva eller testamente och som spärrats av överförmyndare eller på annat sätt gjorts oåtkomliga för vårdnadshavare bör undantas från beräkningsunderlaget för bostadsbidrag.

Ett fördelningspolitiskt bättre bostadsbidrag

Genom aktiva beslut har riksdagsmajoriteten sett till att statens kostnader för bostadsbidragen mer än halverats på ett på fåtal år. Bostadsbidragen minskade mellan 1995 och 2002 från 9,2 till 3,8 miljarder kronor. Samtidigt har hundratusentals familjer under senare år krävts på återbetalning av bidragen. Detta har skett medan boendekostnaderna skjutit i höjden.

Socialdemokraternas fördelningspolitiska system har stora brister. Maxtaxan tillfaller i stor utsträckning resursstarka hushåll. Barnbidraget utbetalas lika för alla. Endast bostadsbidraget gynnar resurssvaga hushåll särskilt. Kristdemokraterna har därför vid upprepade tillfällen krävt att ett nytt och fördelningspolitiskt bättre bidragssystem utreds. Det tar dock tid innan ett nytt system kan träda i kraft varför ett antal ändringar i det nuvarande regelverket föreslagits för att få bort de värsta orättvisorna och inkonsekvenserna.

Kristdemokraterna har i sitt budgetförslag för 2003 också finansierat en återgång till bostadsbidrag grundat på den samlade familjeinkomsten samt en höjning med 100 kronor per barn. Det innebär en satsning på 605 miljoner kronor utöver regeringens budget för 2003. Drygt 230 000 hushåll skulle beröras positivt av de föreslagna regeländringarna.

Undantag för spärrad egendom

Beräkningen av bostadsbidrag görs utifrån de sökandes inkomster. Till den bidragsgrundande inkomsten görs ett tillägg med 15 procent av familjens sammanlagda förmögenhet som överstiger 100 000 kronor.

I egenskap av förmyndare bestämmer föräldrar själva över barns tillgångar upp till åtta basbelopp. Barns tillgångar kan dock vara spärrade om de förvärvats genom arv eller testamente. Föräldrars fria förvaltningsrätt inskränks då regelmässigt till belopp under två basbelopp.

Som Riksförsäkringsverket framhävt i sitt remissvar är emellertid i vissa fall rätten att disponera över egendom som ett barn erhållit inskränkt ytterligare genom villkor i gåvobrev eller testamente. Det kan handla om att egendomen inte kan disponeras av vare sig barnet eller föräldrarna före ett visst datum, vanligen barnets myndighetsdag. Det gäller också när en givare eller testator förordnat att viss egendom ska stå under särskild förvaltning.

När en sådan inskränkning finns i föräldrarnas eller de särskilt förordnade vårdnadshavarnas dispositionsrätt över barnets egendom borde även denna undantas vid beräkning av bostadsbidrag. Det är inte rimligt att medel som tillsvidare är oåtkomliga för familjen ska reducera möjligheten till ett anständigt boende.

Till den i propositionen föreslagna 5 a § lagen (1993:737) om bostadsbidrag bör därför, i likhet med vad Riksförsäkringsverket föreslagit, fogas ett tredje stycke. Lagrummet kan ges följande lydelse:

Vid beräkning av barns förmögenhet enligt 5 § skall undantas egendom som barnet erhållit genom gåva eller testamente av annan än förälder i de fall gåvobrev eller testamente innehåller villkor som innebär att förälder eller särskilt förordnad vårdnadshavare är förhindrad att disponera egendomen.

Den föreslagna lagändringens konsekvenser för statens utgifter torde, av den information som finns att tillgå från Riksförsäkringsverket att döma, kunna inrymmas i den för 2003 beslutade ramen för anslaget 21:1 Bostadsbidrag, inom utgiftsområde 18.

Det motsvarande förslag som Riksförsäkringsverket framfört, avfärdas i propositionen med hänvisning till att det inte funnits med i den remitterade promemorian från Socialdepartementet. Att regeringen för in nya förslag jämfört med de som remitterats hör dock knappast till ovanligheterna och så borde skett även i detta fall.

När riksdagen nu har tillfälle att se över reglerna för förmögenhetsberäkning, bör möjligheten tas till vara att undanröja också denna orimliga konsekvens av lagen om bostadsbidrag. En sådan förbättring måste kunna ske utan ytterligare försenande utredningar.

Stockholm den 6 februari 2003

Göran Hägglund (kd)

Dan Kihlström (kd)

Johnny Gylling (kd)

Sven Gunnar Persson (kd)

Björn von der Esch (kd)

Mikael Oscarsson (kd)

Lars Gustafsson (kd)