Motion till riksdagen
2002/03:Bo313
av Eva Arvidsson m.fl. (s)

Kommunalt inflytande i kooperativa hyresrättsföreningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att möjliggöra kommunernas aktiva deltagande i allmännyttiga kooperativa hyresrättsföreningar.

Motivering

Uppdraget för allmännyttiga bostadsföretag är att ta ett långsiktigt ekonomiskt ansvar för att tillhandahålla bostäder till självkostnad, tillgängliga för alla. Riksdagen har i lagen om allmännyttiga bostadsföretag öppnat för möjligheten att även kooperativa hyresrättsföreningar, efter ansökan hos länsstyrelsen, får godkännas som ett allmännyttigt bostadsföretag. En sådan status innebär att företaget skall drivas utan enskilt vinstsyfte, vilket leder till vissa begränsningar vad gäller utdelning till ägarna. Företaget skall även sträva efter att ge hyresgästerna inflytande över sitt boende.

Kommunerna har idag den kommunalt ägda allmännyttan till stöd för att initiera nyproduktion av bostäder och påverka boendemiljöer. Men den kooperativa hyresrätten är ett viktigt komplement för att kommunerna skall klara sitt långsiktiga bostadsförsörjningsansvar.

Genom att godkännas som allmännyttiga får dessa föreningar en särställning och likställs härmed med de kommunalt ägda allmännyttorna. Utifrån kommunernas bostadsförsörjningsansvar kommer dessa naturligt att ha ett intresse av att aktivt utöva inflytande i sådana föreningar, samtidigt som föreningen har ett intresse av att få så förmånliga ekonomiska villkor som möjligt för att åta sig det allmännyttiga uppdraget.

Kommunen skulle då till exempel kunna stödja föreningen med kommunal borgen eller med en förlagsinsats, enligt lagen om ekonomiska föreningar. Genom sådant förfarande skulle kommunen kunna tillgodoräkna sig ett inflytande i föreningens styrelse samtidigt som föreningens medlemmar har kvar det bestämmande inflytandet.

Sådant stöd skulle kunna förenas med vissa villkor utöver de som idag reglerar formerna för den allmännyttiga statusen, t.ex. kommunal anvisningsrätt, till en andel av föreningens bostäder eller krav på del av föreningens utdelning. För att detta ska vara möjligt behöver lagstiftningen tydliggöras.

Stockholm den 22 oktober 2002

Eva Arvidsson (s)

Marianne Carlström (s)

Lars Wegendal (s)

Krister Örnfjäder (s)