Motion till riksdagen
2002/03:Bo3
av Owe Hellberg och Sten Lundström (v)

med anledning av prop. 2002/03:12 Olika bostadsrättsfrågor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ansvaret för det inre lägenhetsunderhållet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om störningar i boendet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betalningsförseningar.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de enskilda bostadsrättsinnehavarnas enskilda insatser.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett utökat ansvar för Inskrivningsmyndigheten.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om villkoren för ombildning av hyresrätt till bostadsrätt.

Inledning

Vänsterpartiet ställer sig till stora delar bakom regeringens proposition som förtydligar den gällande bostadsrättslagstiftningen på en rad punkter och skärper kraven för ombildning till bostadsrätt. Det är bra eftersom vi sett en kraftig ökning av ombildningar i framför allt Stockholmsområdet, där motiven för ombildningen varit politiskt styrda och med ekonomisk spekulation som främsta motiv för många av de blivande bostadsrättsinnehavarna.

I flera fall har det varit väldigt otydligt om de som bildat en förening har haft någon som helst anknytning till den fastighet det gäller och att hyresgäster övertalats eller mer eller mindre hotats att ”skriva på”.

En annan viktig förändring är förbudet för en bostadsrättsförening att genom en fusion ta över ett aktiebolag. I flera fall har vid omfattande reparationer hyresfastigheter tömts på sina hyresgäster och fusionerats med en bostadsrättsförening där inte någon av de gamla hyresgästerna fått chansen att ”ta över” sin hyresrätt som bostadsrätt. I stället har lägenheterna sålts till andra hugade spekulanter.

Vi har dock en del invändningar mot regeringens förslag som vi härmed vill framföra.

Ansvaret för inre lägenhetsunderhåll

I lagstiftningen görs en rad förändringar som ska jämställa bostadsrättslagen med jordabalken. Det gäller t.ex. regler för förverkande- och återvinningsfrist. Lagen görs också tydligare när det gäller vad som är bostadsrättsföreningens ansvar och den enskilda bostadsrättsinnehavarens ansvar för lägenhetens skick. I jordabalken har lagen förändrats så att mer hänsyn ska tas till den enskilde hyresgästens intressen. Detta bör också tydliggöras i bostadsrättslagstiftningen.

Enligt vad vi erfarit, så händer det att en bostadsrättsförening i samband med stambyten samtidigt fattat stämmobeslut om att t.ex. köksutrustningen i samtliga lägenheter ska bytas ut oavsett om alla bostadsrättsinnehavarna har gett sitt samtycke. Detta är möjligt eftersom det i bostadsrättsföreningens stadgar ges möjlighet att inskränka bostadsrättshavarens ansvar för den egna lägenheten. Det är inte rimligt att en bostadsrättsförening utan den enskilde bostadsrättshavarens medgivande kan byta ut köksluckor, spis, wc m.m. Lagstiftningen bör i detta avseende förtydligas för att stärka den enskilde bostadsrättshavarens intressen. Detta bör ges regeringen till känna.

Störningar i boendet

När det gäller hyresgäster och hyreslagen, så finns det möjlighet för hyresvärden att säga upp ett avtal vid upprepade störningar, och vid särskilt allvarliga störningar kan uppsägningen ske direkt. Regeringen vill nu införa samma regler när det gäller boendet i bostadsrätt.

Vänsterpartiet vill först och främst peka på att vräkningar av hyresgäster i allmänhet är en ekonomisk förlust både för hyresvärden och samhället i stort. Det är dessutom vanligt att den som vräks slås ut från bostadsmarknaden, blir bostadslös och hemlös. Vi motsätter oss inte regeringens förslag, men vill öka kravet på den enskilda bostadsrättsföreningen att ta ett större ansvar för att undvika en vräkning. Därför bör det vara obligatoriskt för en bostadsrättsförening att kontakta socialnämnden innan beslutet om förverkandet av ett bostadsrättsinnehav meddelas. Det bör också anges på vilka grunder detta sker, både till socialnämnden och den enskilda bostadsrättsinnehavare som berörs. Detta bör ges regeringen till känna.

Betalningsförseningar

Hyreslagen och bostadsrättslagen tillämpar olika system för när förverkande av respektive återvinning av ett hyreskontrakt respektive bostadsrättsinnehav kan göras gällande. Nu jämställs de båda boendeformerna med utgångspunkt i de regler som gäller för hyresrätten och det är ett steg i rätt riktning. Tyvärr så innebär det också att det i bostadsrättslagen införs regler som ska gälla vid upprepade betalningsförseningar och som medför att återvinningsrätten förloras.

Vänsterpartiet vill oavsett boendeform inte göra det lättare att vräka folk från deras bostäder och anser att denna del av lagstiftningen inte ska införas. En bostadsrättsinnehavare som betalt sina skulder till föreningen innan tiden för återvinningsfristen är passerad, ska inte kunna bli av med sin bostad oavsett om försening av inbetalning skett en eller flera gånger. Ett annat sätt att lösa problemen är att föreningen ges möjlighet att ta ut en ”straffavgift” för de merkostnader som uppstår.

Föreningen bör dels ha en obligatorisk skyldighet att meddela socialnämnden innan bostadsrättshavaren underrättas om förverkandet, dels ge socialnämnden möjlighet att ta över betalningsansvaret för den skuld som uppkommit. Det bör också anges på vilka grunder detta sker, både till socialnämnden och den enskilda bostadsrättsinnehavare som berörs. Detta ska gälla även vid enstaka betalningsförseningar. Detta bör ges regeringen till känna.

Ökning av de enskilda bostadsrättsinnehavarnas insatser

Det kan finnas goda skäl för en bostadsrättsförening att öka de enskilda bostadsrättsinnehavarnas insats vid belåning. Skattemässigt ger det vissa fördelar. Riskerna är dock påtagliga att enskilda bostadsrättsinnehavare kan råka illa ut om de t.ex. inte har möjlighet att få fram det efterfrågade kapitalet, exempelvis på grund av svårigheter att få ett lån. Vi anser inte att ett kvalificerat majoritetsbeslut ger ett tillräckligt skydd för den enskilde bostadsrättshavare som kan tvingas sälja sin bostadsrätt eller överge den utan möjlighet att få tillbaka egeninsatsen. Därför bör alla röstberättigade i föreningen ha godkänt åtgärden. Förslaget om att det ska finnas en möjlighet att med ett tvåtredjedelsmajoritetsbeslut och med hyresnämndens godkännande göra en generell höjning av egeninsatsen bör avvisas. Detta bör ges regeringen till känna.

Inskrivningsmyndigheten

Inskrivningsmyndigheten har till uppgift att godkänna en bostadsrättsförenings ansökan om lagfart för förvärv av fastighet. Inskrivningsmyndighetens granskning är formell och tar sikte på att utifrån ingivna handlingar kontrollera att lagens krav är uppfyllda.

Vi har erfarit att det ibland råder stor turbulens när ombildningsprocesser från hyresrätt till bostadsrätt ska genomföras. När en intresseanmälan ska genomföras görs det ibland med en mängd olika alternativ på en blankett. Flera av dessa kan vara mycket otydliga och leda till ett medlemskap i en intresseförening utan att hyresgästerna själva vet om det. På föreningsmöten används beslut med acklamation där mötesovana missar möjligheten att säga nej. När föreningsstämmor inte leder till beslut om köp, så driver ledande personer på i ytterligare omgångar för att få ett nytt beslut till stånd.

Inskrivningsnämnden borde få ett större ansvar att ta reda på att ”allt gått rätt till” och informera berörda hyresgäster om möjligheten att kunna yttra sig i frågan innan Inskrivningsmyndigheten fattar sitt beslut. Detta bör ges regeringen till känna.

Ombildningsvillkoren

Regeringen föreslår en skärpning av kraven för ombildning av hyresrätt till bostadsrätt, genom krav på att de som vill ombilda ska vara folkbokförda på fastigheten. Det undanröjer mygel och förfalskningar av namnteckningar och ger dem som i verkligheten bor i fastigheten den avgörande roll som de vederbörligen ska ha. För dem som väljer att fortfarande bo kvar, men som hyresgäster i den bostadsrättsförening som bildas, kan livet försvåras. Dels blir de hyresgäst hos sina tidigare grannar, dels finns det ett ekonomiskt intresse från föreningen att ”göra sig av med” de kvarvarande hyresgästerna. En försäljning av en tidigare hyresrätt i form av en bostadsrätt kan ge föreningen betydande inkomster. Enligt vad vi har erfarit så utsätts en del av hyresgästerna för trakasserier, övertalning med löften om andra lägenheter osv. Detta är ingen bra situation, och Vänsterpartiet vill därför skärpa kraven när det gäller ombildningsvillkoren. Vi vill att alla hyresgäster ska ge sitt godkännande för att ombildningen ska kunna genomföras. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 14 november 2002

Owe Hellberg (v)

Sten Lundström (v)