Motion till riksdagen
2002/03:Bo298
av Karin Pilsäter (fp)

Byggnationsplanerna på Tullinge F 18


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att statens egna byggplaner på Tullinge F 18 bör avbrytas.

Motivering

Statsministern har i regeringsförklaringen 1999 uttalat att det gamla flottiljområdet i Tullinge (F 18) skall användas för en bostadsexpolatering om cirka 3 000 lägenheter. Detta uttalande kan i grunden starkt ifrågasättas om det är staten som skall bestämma var det skall byggas bostäder i en kommun. Det är ju trots allt kommunen, i detta fall Botkyrka, som har planmonopol.

Marken ägs i dag av staten i form av det statliga bolaget F 18 Vasallen AB. På området finns i dag annan verksamhet i from av bland annat den ideella Botkyrka flygklubb och många företag av skiftande karaktär. Vasallen ägnade betydande energi i flera år till att förmå olika företag och verksamheter att förläggas till det gamla kasernområdet. Även visst bostadsbyggande har redan skett. Att utveckla området med både bostäder och företag i enlighet med kommunens invånares behov och efter de förutsättningar som råder hade varit en god användning av området. I stället gör regeringen och statsministern ett direkt inhopp i den lokala planeringen, allt i syfte att dölja att det är den miss­lyckade bostadspolitiken och skatteutjämningens tillväxthindrande konstruktion som gör att det byggs för lite bostäder i Storstockholmsregionen. Nu används Botkyrka kommuns innevånare och deras skattepengar som murbräcka för den politiska retoriken.

Flygklubben har sagts upp från sitt avtal utan att staten genom F 18 Vasallen har kunnat anvisa flygklubben en alternativ plats för sin verksamhet. Det har till och med talats om en avhysning av flygklubben med hjälp av kronofogden från F 18 Vasallens sida. Risken är stor att om inte frågan hanteras rätt så står Stockholmsregionen helt utan en allmänflygplats inom en snar framtid. Det har också framkommit att staten genom sitt eget bolag har sagt upp annan statlig verksamhet på F 18-området utan att anvisa annan plats. Det gäller polisens träningsverksamhet som nu också hotas av avhysning.

Ingen vill idag bygga de utlovade hyresrätterna på F 18, detta då bygget i sig inte går att få ekonomi i med rådande bostadspolitik; dessutom kan det vara svårt att få mindre lägenheter uthyrda (till höga hyror) i ett så perifert läge. En storskalig bostadsbebyggelse på Tullinge F 18 kräver följdinvesteringar i vägar, kollektivtrafik, nya skolor med mera för vilka Botkyrka kommun inte har några anslag. Med dåliga kommunikationer och bristande allmän infrastruktur riskerar nu staten att lasta på Botkyrkaborna effekterna av ännu ett ”miljonprogramsmisslyckande”. Vi borde lärt oss läxan, att det inte är en god idé att bygga stora, helt nya förorter i perifera lägen. Botkyrkaborna betalar redan länets högsta skatt, trots att invånarna är Stockholms läns fattigaste. Tvingar regeringen nu Botkyrkabyggen av partipolitiska skäl in i detta spel kommer detta obönhörligen leda till att de redan högt beskattade låginkomsttagarna i Botkyrka får betala priset.

Planerna på en storskalig byggnation på F 18-området har också skapat en stor oro bland de boende i Botkyrka, eftersom direktivet att bygga kommer uppifrån utan att Botkyrkas invånare får säga sitt om hur mycket som skall byggas och hur. Jag anser därför att riksdagen bör tillkännage för regeringen att statens egna byggplaner på Tullinge F 18 skall stoppas.

Stockholm den 23 oktober 2002

Karin Pilsäter (fp)