Motion till riksdagen
2002/03:Bo288
av Birgitta Carlsson (c)

Vindkraftsutbyggnad i Skaraborg


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbättra möjligheterna att bygga vindkraftverk i Skaraborg på attraktiva lägen trots försvarets krav.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att underlätta för vindkraftsproducenter att komma ut på elnätet med den kraft som de producerar.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ta bort fastighetsskatten på vindkraftsverk, eftersom de är att betrakta som en maskin.2

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att betrakta vindkraftsutbyggnad som riksintresse.

1Yrkande 2 hänvisat till NU.

2Yrkande 3 hänvisat till SkU.

Motivering

Energisystemet måste ställas om mot mer uthållig elproduktion och koldioxidutsläppen måste minska. Vindkraften, som inte kräver några transporter och inte ger några utsläpp, är en viktig komponent i denna process. Detta är något som både danskar, tyskar och spanjorer har insett, där satsar man storskaligt på vindkraften och detta har lett till stor industriell utveckling. I Danmark är vindkraften den näst största exportbranschen, efter livsmedel. Sverige med våra stora ytor, långa kuster och goda vindförhållanden har stora möjligheter. Ändå omgärdas vindkraften här med en rad krångel och med ekonomisk osäkerhet som gör utbyggnaden ganska vansklig.

Här i riksdagen har vi fattat beslut att avveckla kärnkraften och vi har börjat med att stänga en av reaktorerna i Barsebäck. Riksdag och regering har en klart uttalad önskan om en snabb utbyggnad av förnyelsebar energiproduktion. Nu är det mycket angeläget att ta till vara det intresse som finns ute i landet att vara med och satsa på förnyelsebar, miljövänlig och inhemsk energi.

Intresset att vara med och producera el via vindkraftverk är stort i Skaraborg. Det har under åren vuxit upp alltfler vindkraftsverk och de har också med åren blivit större.

Många av dessa producenter har med tillfredsställelse kunnat konstatera att kalkylerna över hur mycket elkraft som just deras vindkraftverk skulle producera har uppfyllts med råge. Vindförhållandena är på många platser väldigt gynnsamma för den här sortens elproduktion.

Det finns idag alltför många problem och svårigheter som skall lösas innan man kan komma så långt att man sätter spaden i jorden för att ta första spadtaget. Det kan vara fornlämningar som skall tas hänsyn till, grannar som gärna vill ha vindkraft men den får inte byggas synligt från deras boplats, och i Skaraborg har vi även att ta stor hänsyn till försvaret. I Skaraborg begränsar försvaret höjden på vindkraftverken i områden där vindförhållandena är särskilt goda. Man menar att för höga vindkraftverk hindrar signalspaning. Ett vindkraft är en maskin som med kort varsel kan monteras ned, och på grund av detta borde tillståndsgivningen snarare ges med ett villkorat krav, att i orostider skall verken med kort varsel monteras ned.

Fördelen med utbyggnad av vindkraft är att den gör ett minimalt intrång i naturen. Ytan som går åt till själva vindkraftverket är bara några få kvadratmeter och när vindkraft-verket tjänat ut och monterats ner lämnar det inga spår efter sig i naturen.

Ett annat problem kan vara att elnätet inte är dimensionerat för att ta emot den producerade kraften.

Det är viktigt att man får tillstånd att bygga de större verken då dessa ger ett mycket lugnare intryck i naturen då de dessutom producerar mer el, tio meter på höjden ger cirka 10 procent mer energi och dessutom ser de smäckrare ut.

I dag beläggs vindkraftverken med fastighetsskatt. Detta måste betraktas som helt felaktigt eftersom de är en maskin, ett inventarium, och också skall avskrivas som ett sådant.

Med tanke på det behov vi har av energiproduktion borde vindkraftsutbyggnad vara ett riksintresse.

Stockholm den 22 oktober 2002

Birgitta Carlsson (c)