Motion till riksdagen
2002/03:Bo277
av Tommy Ternemar m.fl. (s)

Samhällsstöd till trygghet i boendet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om trygghet i boendet.

Motivering

En konsekvens av städernas och de större tätorternas expansion och uppbrottet från det gamla brukssamhällets sociala kontroll är att många och alltfler känner främlingskap i sitt boende. Denna känsla av främlingskap i boendet har också fört med sig en känsla av otrygghet. Man vågar inte gå ut efter mörkrets inbrott – inte ens ner till tvättstugan, garaget eller soprummet. Man vet inte vad som finns där ute i mörkret.

Enligt nästan all statistik är rädslan obefogad och sannolikheten att drabbas av något är väldigt liten. Statistik visar dock inget argument som är till hjälp för den enskilde individen som inte ens vågar ta av säkerhetskedjan från sin ytterdörr. Människors otrygghet måste tas på största allvar. Det finns ganska många människor i många hem som idag mår dåligt p.g.a. denna rädsla, befogad eller obefogad.

Den mesta samhällsplaneringen, i form av detaljplaner och hur t.ex. flerfamiljshus, ja till och med hela kvarter, har planerats av arkitekter som aldrig tänkt eller ens behövt riskera att bo där, har inte haft personlig trygghet som något kriterium.

Den personliga tryggheten har idag blivit en handelsvara. Den som har råd flyttar till ett tryggare område, eller köper skydd för dyra pengar. Trygghet blir mer och mer en klassfråga. Försäkringsbolag är inte och kommer inte att vara sentimentala i fråga om premiernas storlek i riskabla områden.

Så länge den personliga tryggheten är en fråga för just den enskilde individen kan alla andra två sina händer och ingen annan behöver egentligen bry sig. Visst förekommer det lokala projekt med att ta fram s.k. trygghetsplaner i kommuner, men vem ska stå för kostnaderna när det behöver investeras. Hyreshöjningarna brukar ju komma ändå. Samhällsplaneringen är ett av de områden som vi kan åtgärda. Det går att sätta upp belysning, bygga tunnlar osv., allt i syfte att människor ska uppleva miljön säkrare. Det är också viktigt att kommunerna upprättar trygghetsplaner för att se över gamla såväl som planerade bostadsområden.

Samhället bör kunna stödja kommuner och t.ex. bostadsbolag som tar fram bra projekt för att genom förändringar verka för en ökad trygghet i våra befintliga bostadsområden.

Stockholm den 18 oktober 2002

Tommy Ternemar (s)

Ann-Kristine Johansson (s)

Jarl Lander (s)

Berit Högman (s)

Marina Pettersson (s)