Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tillägg i plan- och bygglagen så att kommunerna ges möjlighet att i befintliga och nya detaljplaner besluta över användningssättet.
I kommuner som är attraktiva för turism sker ofta en omvandling av åretruntfastigheter till fritidsbostäder. Konsekvensen av denna omvandling blir att kommunens övergripande planering försvåras. Möjligheterna till en hållbar hushållning av mark och vatten samt övrig infrastruktur i form av service begränsas också. Stora delar av samhällskärnorna står mörka större delen av året men fordrar ändå en kommunal service av gator med mera.
Om kommunerna får möjlighet att i detaljplanerna avsätta områden för åretruntboende skulle det ge möjlighet till en långsiktig samhällsplanering som skapar förutsättningar för levande samhällen året runt. Detta skulle också ha en prispressande funktion eftersom prisbilden skiljer sig avsevärt mellan en fastighet som skall brukas till åretruntboende och vad marknaden erbjuder för fritidsboende. Kommunen ser också som effekt en viss form av spekulationsbyggande till följd av att lagstiftning och gällande detaljplaner ej kan reglera denna spekulativa planering.
Kommunerna ser ur näringslivsmässiga aspekter mycket positivt på turismens utveckling. Att utvecklingen också främjar fler ”delårsboende” är också tillfredsställande. Men kommunens möjligheter att ha kontroll över planering av omvandlingen känns otillfredsställande.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Jan-Olof Larsson (s) |