Motion till riksdagen
2002/03:Bo269
av Kenneth G Forslund (s)

Boendekostnader


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vända konkurrensen rätt inom bostadssektorn.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kombinera en byggmomssänkning med prisuppföljning.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att starta ett samarbete mellan staten, kommunerna, hyresgästföreningar och byggföretag för att arbeta fram en Sverigebostad.

1Yrkande 2 hänvisat till SkU.

Motivering

För de allra flesta vanliga arbetande och studerande familjerna i Sverige är kostnaderna för boende den största enskilda utgiften i hushållsekonomin. För att öka valfriheten i boendet och bryta trenden mot ökad trångboddhet är det viktigt att fortsätta arbetet med att sänka bostadskostnaderna och öka konkurrensen inom bostadssektorn.

De höga produktionskostnaderna för nya bostäder och den ensidiga produktion som idag råder på de flesta platser där det över huvud taget byggs nya bostäder har lett till en stagnation inom bostadssektorn. Rörligheten mellan olika bostäder är låg och får till följd att naturliga byteskedjor inte uppstår. De som drabbas hårdast av detta är de familjer som befinner sig längst ut på den tänkta kedjan, främst unga som söker sin första bostad och de som har en förhållandevis låg disponibel familjeinkomst.

Vänd på konkurrensen

Dagens bostadssituation i främst storstadsområdena har lett till att det är de bostadssökande som konkurrerar om att över huvud taget få en bostad. Det rimliga måste vara att bostadsföretag och säljare av äganderätter och bostadsrätter konkurrerar om de bostadssökande. Den situation som råder har lett till att priserna drivits upp både på befintliga försäljningsobjekt och nyproduktion.

De uppdrivna priserna får flera konsekvenser; försäljningspriserna påverkar taxeringsvärdena för fastigheter, vilket har lett till stora svårigheter med fastighetsskattesystemet, det höga byggkostnadsläget gör att det närmast i undantagsfall byggs hyresrätter – istället byggs nya bostäder som äganderätt eller bostadsrätt med svindlande försäljningspriser, antalet nya bostäder motsvarar inte det faktiska behovet. Endast en liten relativt välbeställd grupp har råd att efterfråga de nya bostäder som byggs.

För att komma tillrätta med den rådande situationen med en felvänd konkurrens är det viktigt att det arbete som inletts med att få ned byggkostnaderna fortsätter. Bristen på konkurrens både när det gäller priserna på byggmaterial och byggproduktion har uppmärksammats under ett antal år nu. Hittills har det inte lett till några avgörande förbättringar men det är viktigt att regeringen visar uthållighet i dessa frågor. Det är troligtvis helt avgörande för att lyckas vända konkurrensen rätt.

Vikten av prisuppföljning

I budgetpropositionen deklarerar regeringen att den har för avsikt att undersöka möjligheterna att sänka momsen på byggnation av student- och äldrebostäder samt mindre hyresrätter. Är detta möjligt kan det leda till en märkbar och välkommen sänkning av den totala byggkostnaden.

Den felriktade konkurrenssituation som redovisats ovan gör att det inte är givet att en sänkt byggmoms kommer de boende till del. Tvärtom finns det en betydande risk att hela momssänkningen äts upp av ökade vinster.

Kan en sänkning av byggmomsen genomföras är det mycket viktigt att den i sin helhet får genomslag på produktionskostnaderna. Därför bör en momssänkning kombineras med någon form av löpande prisuppföljning.

Utveckla en Sverigebostad

En möjlighet att sänka produktionskostnaden och rationalisera byggnationen av nya bostäder kan möjligen vara att arbeta fram ett standardiserat typhus innehållande lägenheter med företrädesvis två rum och kök. Detta hus ska vara möjligt att bygga var som helst i Sverige.

Genom ett samarbete mellan staten, kommunerna, Hyresgästföreningen och byggföretag skulle ovanstående typhus kunna arbetas fram. Huset bör vara enkelt att anpassa till lokala förutsättningar vad gäller mark, materialval för yttre ytskikt och uppvärmningsform.

Standardiseringen avser husets grundläggande konstruktion och planlösning. Lägenheter med två rum och ett riktigt kök är en bostadsstorlek som är attraktiv för många olika familjer – alltifrån den unga lilla familjen till de äldsta som önskar ett mindre men ändå högkvalitativt boende. Genomförs ovanstående utvecklingsarbete ska resultaten i form av konstruktionsritningar och annan dokumentation göras fritt tillgängliga för dem som är intresserade av att med mer eller mindre stor lokal anpassning bygga vad som skulle kunna bli en Sverigebostad.

Stockholm den 22 oktober 2002

Kenneth G Forslund (s)