Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förvärvsprövning beträffande jord- och skoksbruksfastigheter.
Ett nyligen presenterat utredningsförslag innebär att länsstyrelsernas förvärvsprövning vid köp av jord- och skogsbruksfastigheter i glesbygd och skärgård ska slopas. En prövning skulle enligt förslaget bara finnas kvar för juridiska personers köp från enskilda.
Enligt jordförvärvslagen får länsstyrelsen vägra tillstånd till förvärv av en lantbruksenhet i glesbygd om egendomen behövs för att främja sysselsättningen eller bosättningen på orten. De så kallade glesbygdsbestämmelserna ger också en möjlighet att utan förvärvsprövning köpa lantbruksegendomar i glesbygd om köparen bor i kommunens glesbygd eller förbinder sig att bosätta sig på fastigheten och bo kvar i minst fem år.
Jordförvärvsutredningen har föreslagit att man slopar glesbygdsbestämmelserna. En effektivare tillsyn av gällande lagstiftning skulle enligt utredningen kräva en förstärkning av de administrativa resurserna, varför man istället väljer att föreslå att reglerna försvinner.
Det är ett orimligt resonemang. För att motverka ”skogsklippare” och andra oseriösa köpare krävs enligt Glesbygdsverket en förvärvsprövning vid alla köp av lantbruksenheter i glesbygd. På så sätt tvingas inte länsstyrelserna godta uppenbara skenavtal om framtida bosättning.
Kombinationer av jordbruk, skogsbruk och småskalig turism blir allt vanligare och underlättas om marken ägs lokalt och av människor som bor i bygden.
- Det är svårt att bedöma hur många ”klippare” som avstått från spekulationsköp till följd av lagstiftningen. Att upphäva glesbygdsbestämmelserna skulle ju t.o.m. kunna uppmuntra spekulation i fastigheter i glesbygd. Följden kan bli att generationsskiften försvåras, utboägandet ökar, fastighetspriserna höjs och färre får råd att köpa fastigheter för att bo och verka i glesbygd, säger arkitekt Harry Westermark på Glesbygdsverket.
Det är angeläget att riksdagen betonar betydelsen av gällande lagstiftning och värdet av länsstyrelsernas förvärvsprövning.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Håkan Juholt (s) |