Motion till riksdagen
2002/03:Bo220
av Karin Svensson Smith m.fl. (v)

Moratorium för externa köpcentrum


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen skall återkomma med lagförslag om ett tillfälligt stopp för etablering av externa köpcentrum.

2 Inledning

Den fysiska planeringen är avgörande för att skapa förutsättningar för en hållbar konsumtion och en hållbar livsstil. Inte minst vid valet av transportsätt spelar den fysiska planeringen stor roll. I miljömålspropositionen (prop. 2000/01:130) fastslås under målet God bebyggd miljö: ”Senast år 2010 skall fysisk planering och samhällsbyggnad grundas på program och strategier för:

Detta är utgångspunkten för den fysiska planeringen, men den svenska dagligvaruhandeln omstöps i snabb takt och blir alltmer inriktad på de bilburna kunderna.

3 Konsekvenser av externa köpcentrum

Stormarknader och köpcentrum utanför städerna blir alltfler. En konsekvens av externa köpcentrum är att stadskärnorna utarmas vad gäller service och dagligvaruhandel. Bilkörandet ökar och gör miljön sämre samtidigt som vanliga butiker i stadskärnorna slås ut. Detsamma gäller för butiker i förorter och för butiker som ligger i storstäders ytterområden som även de slås ut. I storstäders ytterområden förekommer oftast grupper som har en sämre ekonomisk situation jämfört med dem som bor mer centralt. Till dem som får det ytterligare svårare av etableringen av externa köpcentrum hör hushåll som av olika anledningar saknar bil, vilket ofta är de hushåll som redan har det sämst ställt. De som inte har råd eller möjlighet att ha bil får därmed dyrare inköp. En ytterligare aspekt av etableringen av köpcentrum är de effekter som fås genom etablering inom tätorter, särskilt i utpräglat bilorienterade lägen, exempelvis i Örebro där en ny stormarknad har etablerats invid den stora trafikleden E18/E20 relativt centralt i staden. Dessa har i princip samma strukturomvandlande effekt som rena externetableringar.

I regeringens proposition En politik för tillväxt och livskraft i hela landet (prop. 2001/02:4) konstateras att för att motverka ytterligare försämring av tillgång till service i särskilt utsatt områden bör på kort sikt 20 miljoner kronor avsättas för år 2002. Om den utveckling som vi ser i dag, med etablering av externa köpcentrum, fortsätter kommer förmodligen kravet på fortsatt stöd till service i särskilt utsatta områden att öka.

Kvinnor, speciellt äldre, tillhör den grupp som drabbas mest av ”butiksdöden” eftersom de generellt har mindre tillgång till bil än män. Men utvecklingen drabbar även gles- och landsbygd där kundunderlaget för lokala butiker, vilka också ofta tillhandahåller annan service, minskar på grund av priskonkurrensen från stormarknaderna.

3.1 Exempel från Skåne

Redan befintliga externa köpcentrum samt hotet om nyetablering är ett av de största hinder som identifierats i Skåne läns arbete för att nå de regionala miljömålen vad gäller klimat, luftkvalitet osv.

Det finns en mycket klar koppling mellan stort affärsutbud i tätortscentrum och en restriktiv hållning till externa köpcentrum. Lund är den kommun i Sverige som har högst index för centrumhandel, vilket sannolikt till stor del beror på en medveten ambition att bevara en god stadsmiljö och ett avvisande av externhandel som en av strategierna för att uppnå detta. Lund är också den kommun i landet som har högst andel cykel- och gångtrafik av den totala persontrafiken. Att så är fallet har flera orsaker, men det är intressant i sammanhanget att konstatera att storhandel utanför tätorten inte uppmuntrats av stormarknadsetablering. En spridd livsmedelförsäljning i anslutning till olika stadsdelars bostadsområden underlättar för människor att göra sina inköp med cykel och därmed undvika bilkörning.

4 Moratorium för utbyggnaden av externa köpcentrum

I flera europeiska länder finns starka restriktioner mot köpcentrum utanför stadskärnorna medan dagens svenska lagstiftning inte fungerar för att begränsa etableringen av externa köpcentrum. Vänsterpartiet vill införa ett tillfälligt stopp för utbyggnaden av externa köpcentrum. Det är uppenbart så att lagstiftningen i dag är otillräcklig för att garantera att tillräcklig miljöhänsyn och social hänsyn tas vid etableringen av externa köpcentrum. Det har tillsatts en kommitté för att se över plan- och bygglagstiftningen. I väntan på att kommittén presenterar förslag på förändringar behövs ett tillfälligt stopp av utbyggnaden av externa köpcentrum. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 19 oktober 2002

Karin Svensson Smith (v)

Owe Hellberg (v)

Kjell-Erik Karlsson (v)

Sten Lundström (v)

Sven-Erik Sjöstrand (v)

Karin Thorborg (v)