Motion till riksdagen
2002/03:A8
av Margareta Andersson m.fl. (c)

med anledning av förs. 2002/03:RR10 Riksdagens revisorers förslag angående styrningen av AMS och länsarbetsnämnderna


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att flytta fler beslut från statlig och regional nivå till lokal nivå.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om utvärdering av regelverk och organisationer för arbetsförmedlingsnämnderna.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en reformering av AMS/AMV.

Motivering

Centerpartiet vill reformera arbetsmarknadspolitiken kraftigt. Vi vill minska Arbetsmarknadsverket och Arbetsmarknadsstyrelsen till förmån för ett mer decentraliserat system där beslut och resurser läggs där kunskapen om de lokala förhållandena finns. Vi välkomnar den granskning som Riksdagens revisorer genomfört. Revisorerna har granskat styrningen av AMS och länsarbetsnämnderna. Syftet har varit att analysera hur styrningen och uppföljningen fungerar inom det arbetsmarknadspolitiska området. Granskningen visar med all tydlighet att AMS har stora brister i sin verksamhet. Den kritik som Centerpartiet har riktat mot den centraliserade arbetsmarknadspolitiken, som dagens system utgör, blir till stora delar bekräftad i revisorernas rapport.

Ur rapporten

”Det saknas en ordentlig analys av problemen på arbetsmarknaden. Det finns inga analyser av t ex arbetslöshetens bakgrund, hur arbetsmarknaden fungerar etc.

... Det saknas en ordentlig koppling till arbetsmarknadsprognoserna. Detta gäller framför allt på den regionala nivån.

... i huvudsak fundamentalt olika system används inom samma organisationer för att fördela mål. Det kan därför ifrågasättas om dessa mål längre kan betraktas som styrinstrument.

... verksamhetsplaneringen inom AMV förknippas med mycket stora brister som gör att resultatstyrningens intentioner riskerar att undermineras.”

Trots att det nu har påbörjats ett utvecklingsarbete med ny ledningsform och ett fempunktsprogram, som kan beskrivas som en arbets- och utvecklingsplan för hela verket, anser revisorerna inte detta vara tillräckligt , då” ... revisorerna har svårt att förstå vad som tidigare förhindrat AMS att t ex fördela verksamhetsmål och resurser på ett effektivt sätt. Det är således inte helt uppenbart för revisorerna hur den nya ledningsformen och fempunktsprogrammet ska få några direkta effekter på dessa områden. För detta krävs en förstärkning av kompetens och en vilja att förändra och utveckla modellerna i en riktning som innebär en effektivare styrning.”

Mindre centralstyrning, ökad lokal makt

Även om Centerpartiet välkomnar revisorernas förslag och anser att det är ett steg i rätt riktning anser vi att det finns skäl att sträcka sig längre än vad revisorerna gjort i sina förslag.

Den svenska arbetsmarknaden har genomgått stora förändringar på kort tid. Detta gäller såväl efterfrågan som utbud av arbetskraft. En majoritet av tillsättningen av lediga tjänster på arbetsmarknaden sker idag genom informella informationskanaler, vilket visar att det behövs en stark lokal kännedom om efterfrågan på arbetsmarknaden. Centerpartiet vill reformera arbetsmarknadspolitiken. Vi vill minska AMS/AMV för att i stället decentralisera beslut och resurser, inrätta en omställningspeng som gör att arbetslösa själva beslutar om vilken åtgärd som behövs och tillåta fler olika aktörer att erbjuda arbetsmarknadsåtgärder.

I arbetsmarknadsutskottets betänkande 2002/03:AU1 framhåller också utskottet vikten av att ha en regional och lokal förankring och samverkan i arbetsmarknadspolitiken samtidigt som den arbetsmarknadspolitiska verksamheten anpassas till skilda förutsättningar och behov i olika delar av landet.

I betänkandet beskrivs också i en studie ”Effekter av ett ökat lokalt inflytande i arbetsmarknadspolitiken” gjord av Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, hur ett ökat lokalt inflytande lett till ökad effektivitet i den aktiva arbetsmarknadspolitiken eftersom kunskap om lokala förhållanden kan utnyttjas fullt ut.

En lyckad matchning av arbetskraft och företags behov av personal bygger på nära och långsiktiga relationer mellan förmedlare och arbetsgivare. Insatser måste också bygga på hänsyn till lokala förhållanden. Då kan också samordning och samarbete mellan exempelvis hälso- och sjukvård, socialförsäkring och socialbidrag lättare ske. Centrala regleringar kan verka hämmande, och i stället bör arbetsförmedlare tillåtas att arbeta på ett friare sätt efter de förutsättningar som finns i närområdet.

Vad som ovan anförts om att fler beslut ska flyttas från statlig och regional nivå till lokal nivå bör ges regeringen till känna.

För att arbetsmarknadspolitiken skall bli mer dynamisk behövs lokal förankring och idéer från alla parter. Idag finns lokala arbetsförmedlingsnämnder där kommunerna nominerat representanter, som utgör majoriteten i nämnderna. Därutöver innehåller nämnderna företrädare för näringslivet, fackföreningsrörelsen, arbetsförmedlingarna och länsarbetsnämnderna. Genom denna ordning skulle fler engageras och bli delaktiga i den lokala arbetsmarknadspolitiken. De nya arbetsförmedlingsnämnderna har dock inte haft makten över resurserna, vilket gjort att nämnderna till stor del inneburit ett spel för gallerierna.

Eftersom arbetsmarknadspolitiken behöver förankras lokalt hos de människor som arbetar och berörs av den lokala arbetsmarknaden, bör regelverk och organisationen för arbetsförmedlingsnämnderna utvärderas. Detta bör ges regeringen till känna.

Enligt AMS statistik förmedlar en arbetsförmedlare ett jobb var tredje vecka. Detta kan delvis förklaras med att arbetsförmedlingarna får ge service till de som har svårast att få en ny anställning. Det visar dock på att det finns flera förändringar som behövs för att arbetsförmedlingen ska kunna bli mer effektiv.

Svensk arbetsmarknadspolitik behöver inte mer av centralisering utan tvärtom behöver makt och resurser alltmer decentraliseras till länsarbetsnämnder, arbetsförmedlingar och ytterst till varje person som är arbetslös. Arbetsmarknadsverket bör därför kraftigt reformeras och minskas. Det behövs en central myndighet för att bland annat samla in statistik, göra kvalitetsbedömningar, ha tillsynsansvar, förmedla omställningspengar och auktorisera aktörer, men i övrigt bör så mycket som möjligt beslutas på en lägre nivå. Vad som ovan anförts om en reformering av AMS/AMV bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 3 april 2003

Margareta Andersson (c)

Sofia Larsen (c)

Kenneth Johansson (c)

Birgitta Carlsson (c)

Birgitta Sellén (c)

Jan Andersson (c)

Annika Qarlsson (c)

Lars-Ivar Ericson (c)