Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att främja tryggheten för dem som startar personalkooperativ.
Det är möjligt för kommuner och landsting att besluta om att lägga ut verksamheter på entreprenad istället för att dessa ska bedrivas som egna. Genom att besluta om en policy kan kommun/landsting starkt påverka möjligheterna för de små företag som kan startas som alternativ till offentlig verksamhet. En kommunal strategi kan vara att man beslutar att främja lokal utveckling och föreningsengagemang, och detta bidrar naturligtvis till möjligheten att kunna starta exempelvis ett personalkooperativ.
Det är då angeläget att man genom även andra former stödjer alternativen. Det kan gälla såväl upphandling som eventuell bidragsgivning. Då personal överväger att ta över någon tidigare kommunal verksamhet, vilket företrädesvis gäller verksamheter inom vård, skola eller omsorgen, är det viktigt att även väga in aspekten med de trygghetsförmåner som personalen har som kommunalt eller landstingsanställda. Det kan gälla anställningsförmåner som exempelvis antalet semesterdagar, tillgodoräknande av antal anställningsår vid lönesättning eller andra personalförmåner som man har behov av att få tillgodoräkna sig i den nya verksamheten. Det kan även gälla att man har möjlighet att få återuppta sina personalförmåner om man, efter en provtid som personalkooperativ, väljer att återvända till den offentliga anställningen.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Christina Axelsson (s) |
Krister Örnfjäder (s) |