Motion till riksdagen
2002/03:A352
av Lena Sandlin-Hedman och Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

Utbildning för företagare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildning av nya företagare för att undvika konflikter på arbetsmarknaden som grundas i okunskap.

Motivering

En betydande orsak till missförhållanden på arbetsmarknaden är bristande kunskap hos arbetsgivare i arbetsrättsliga frågor. Flera av de lagar som finns inom området är för många arbetsgivare helt okända. Speciellt svårt kan det vara för företagare utan erfarenhet från den svenska arbetsmarknaden. Okunskap om den svenska arbetsmarknaden, dess regler, den dispositiva arbetsrätten och kollektivavtalens betydelse kan därigenom ha en klart segregerande effekt. En arbetsmarknad med klara spelregler kommer att gynna både arbetstagare och arbetsgivare. Det kommer att resultera i färre konflikter och en mer rättvis arbetsmarknad. Det är därför viktigt att båda parter är medvetna om sina rättigheter och skyldigheter. För att få en arbetsmarknad där alla parter kan ta sitt ansvar bör blivande företagare genomgå en utbildning i de grundläggande reglerna på arbetsmarknaden vid startande av företag, en utbildning i arbetsrätt, om förhandling och avtal och om de gängse reglerna på den svenska arbetsmarknaden.

Detta kan ske genom att en genomgången utbildning i arbetsrättsliga lagar och skatteregler, tillhandahållen av arbetsförmedling/skattemyndighet eller dylik institution, är ett villkor för att erhålla F-skattsedel. Detta torde inte vara ett hinder för människor att starta eget utan snarare en självklar rättighet. Att garanteras en god kunskap för att inte få problem i form av konflikt med anställda eller myndigheter ökar företagarens möjligheter att bygga upp ett framgångsrikt företag.

En avklarad utbildning skall även vara ett villkor för att få tillgodogöra sig de olika förmåner som finns för nya företagare. Den skulle gälla för att få starta-eget-bidrag, för att få tillgång till ALMI-lån och för att kunna utnyttja de utökade möjligheterna till avsättning i periodiseringsfond, men också för andra typer av bidrag och subventioner riktade till nya företag. På så sätt skulle den företagsverksamhet som bygger på en god arbetsmiljö där de anställdas rättighet ses som en viktig del av företagandet uppmuntras. Utbildningen skulle också förebygga konflikter på arbetsmarknaden, då arbetsgivare som inte tillgodoser de anställdas rättigheter ofta har en bristfällig kunskap om dessa.

Det är också viktigt att de överenskommelser och bestämmelser som reglerar arbetsmarknaden finns tillgängliga för alla, inte minst för att gynna integrationen. Många av de dokument som finns är utformade på en svenska som i många fall kan vara mycket formell och svårtillgänglig. Översättning av dessa dokument är mycket kostsam för de enskilda organisationerna men av oerhörd vikt för att alla ska kunna ta del av dem. Som en del i åtgärder för att skapa lika möjlighet för alla att starta företag bör de dokument som reglerar arbetsmarknaden finnas tillgängliga på många olika språk. Detta bör vara ett gemensamt intresse för hela samhället som ett led i att skapa lika villkor på arbetsmarknaden och i företagandet.

Stockholm den 15 oktober 2002

Lena Sandlin-Hedman (s)

Gunilla Carlsson (s) i Hisings Backa