Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda kostnaderna för kortare arbetstid med bibehållen lön för personal inom vård- och omsorgsyrkena från 58 års ålder.
Många anställda inom hälso- och sjukvården och den kommunala omsorgen är födda på 40-talet, vilket innebär att inom 10 till 15 år så sker stora pensionsavgångar. I Svenska Kommunförbundets äldreberedning framgår att det inom kommunernas vård och omsorg till äldre och funktionshindrade för några år sedan arbetade ca 470 000 personer i landet. Inom landstingens hälso- och sjukvård arbetar uppskattningsvis ca 200 000 och i privata vårdföretag ca 25 000 med vård och omsorg om äldre.
Svenska Kommunförbundet har i en kalkyl beräknat det framtida rekryteringsbehovet till ca 180 000 årsarbeten från 1997 till 2010. Det innebär ca 17 000 nyrekryterade personer per år. Att göra vård- och omsorgsyrket attraktivare är därmed en nödvändighet för att möta det stora framtida personalbehovet. Tyvärr är idag trenden att personalen inom vård och omsorg ofta fått försämrade arbetsvillkor i form av hårdare belastning, mer stress, mindre tid för återhämtning, minskat inflytande i arbetsorganisationen och sämre arbetstider.
De senaste åren har också de psykiskt relaterade arbetsskadorna och sjukdomarna ökat mycket kraftigt. Under trycket av besparingar har neddragningarna gått så långt att kvarvarande personal inte alltid orkar. Långtidssjukskrivningarna ökar och därmed är verksamheten inne i en nedåtgående spiral. Den utvecklingen måste vändas.
För att täcka behovet av personal till vård- och omsorgsyrken måste flera åtgärder vidtas, en är att värna om den personal som idag arbetar inom vård och omsorg. Många av den personal som har passerat 50 år och har stor erfarenhet känner efter flera år av tungt arbete med rätta sig slitna. Men vården och omsorgen behöver alla dessa erfarna kvinnor och män. För att göra det möjligt för fler att kunna fortsätta att arbeta inom vården fram till deras pension så föreslår vi att riksdagen beslutar att en utredning tillsätts för att utröna kostnaderna för en arbetstidsförkortning med bibehållen lön fr.o.m. 58 års ålder. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Att successivt minska arbetstiden för den äldre personalen kommer med stor säkerhet att leda till minskade sjukskrivningar av personal. Det minskar även vårdinsatser och rehabiliteringsinsatser för den egna personalen.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Viviann Gerdin (c) |
Jörgen Johansson (c) |