Motion till riksdagen
2002/03:A322
av Lars Ångström m.fl. (mp)

Jämställdhet och mannen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att jämställdhet i allra högsta grad också är en mansfråga.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en FN-konferens om mansrollen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ta avstånd från de våldsamma männens beteenden.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behov av professionella mansjourer.1

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppmuntra kommuner och landsting att initiera mansjourer.1

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barns behov av sina pappor.1

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barns behov av nära manliga förebilder.1

  8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skilsmässor.

1Yrkandena 4–7 hänvisade till SoU.

Mannen en social konstruktion

Socialt konstruerade könsroller är delar av en maktstruktur som gör att individens lika rättigheter förhindras. Vi anser att jämställdhetsarbetet bör föras av både kvinnor och män. Under hela jämställdhetens historia har kampen för jämlikhet mellan könen förts nästan uteslutande av kvinnor. Männen bör, och många män vill, ta sitt ansvar. Män underställs också föreskrivna normer om hur de ska bete sig. Därför är det av största vikt att männens roll undersöks, analyseras och förändras. Under senare år har några seminarier och konferenser hållits på ämnet mansrollen, vilket är mycket positivt. Miljöpartiet vill att dessa kontinuerligt skall fortsätta och att en ständig diskussion bedrivs.

Schablonbilden av mansrollen

Positiva möjligheter ligger i arbete med den nya mansrollen för att man ska kunna ta till sig nya öppningar.

Det är hög tid för män att mer aktivt diskutera mansrollen. De flesta kvinno­konferenser – även FN:s senaste stora konferens – slutar med en sorts suck över mans­samhällets avarter, mansrollen och männen. Det räcker inte att kvinnor diskuterar jämställdhet och könsroller när det är mansrollen och dess schabloner som är det största problemet. Självfallet måste utgångspunkten för en debatt om mansrollen vara att vi alla är individer. Men vi är alla påverkade av schabloner – allt från det att unga pojkar får en bild av den manliga rollen genom att läsa i s k herrtidningar där kvinnan är till för att köpas, utnyttjas och förnedras, via lumpartidens mer groteska jargong till den manliga vuxenvärldens acceptans, tystnad eller t o m medlöperi.

Mansrollen som schablonbild är ett hinder för att samhället skall civiliseras. Alla negativa begrepp som våld, krig, övergrepp, misshandel, mord och våldtäkt förknippas med män. Medan omsorg, vård, ömhet och omtanke förknippas med kvinnor. Det innebär inte att alla män måste förbli potentiella våldtäktsmän – eller att alla kvinnor har ensam­rätt på omtänksamhet och omvårdnad. Självfallet inte – men könsrollerna formar oss, vare sig vi vill det eller inte, vare sig det är vår avsikt eller inte.

Det har alltför ofta ansetts som naturligt att kvinnor diskuterar och driver frågor om jämställdhet. Mäns deltagande har varit undantag snarare än regel. Ofta är det kvinnor som med kraft reagerar mot det rent fysiskt mest tydliga uttrycket för kvinnoförtryck: våldspornografi, sexhandel, kvinnomisshandel. Men mäns våld mot kvinnor är inte bara en kvinnofråga, utan även en mansfråga, och det är i ännu högre grad en samhälls­fråga. Med anledning av detta vill Miljöpartiet att regeringen tillkännager att jämställdhet i allra högsta grad är en mansfråga.

FN-konferens

Män liksom kvinnor underställs föreskrivna normer för hur de ska bete sig som man respektive kvinna. Därför är det av största vikt att männens roll undersöks, analyseras och förändras. En tvärpolitisk utredning bör tillsättas för att analysera den nya mans­rollen och hur det ska föras ut till allmänheten. För att även mannens roll i ett internationellt perspektiv ska belysas och kunna jämföras kräver vi återigen att regeringen offensivt tar initiativ i FN för att hålla en världskonferens om mansrollen och dess konsekvenser inom samhällets alla områden.

De tysta männen och de våldsamma männen

Det stora problemet med att aktivt driva jämställdhetspolitiken vidare är alla de tysta männen. De som inte är beredda att resa sig upp och tala för ökad jämställdhet. Visst finns en stor skara manliga politiker som lärt de korrekta uttrycken för jämställdhet. Men de som verkligen menar något med det eller faktiskt är beredda att ta initiativ är alltför få.

Samhället präglas idag av den manliga normen. Det är mäns erfarenheter, idéer och perspektiv som styr mycket av det som sker i samhället. Så länge männen visar detta relativt låga intresse för jämställdhet kommer kvinnorna att behöva fortsätta slåss i ett politisk underläge för att få ett jämställt samhälle, vilket ger ett bättre samhälle för både kvinnorna och männen. Den dag männen på allvar sätter sig in i vad jämställdhet verkligen handlar om, kan vi tillsammans, kvinnor och män, driva arbetet framåt.

Män utövar våld mot barn, mot kvinnor och mot andra män. Det är av stor vikt att både forskning och olika sorters handlingsprogram fokuserar på detta faktum. Män som slår måste ändra sitt beteende. Därför behöver vi en bred diskussion på alla nivåer i samhället för att på sikt kunna arbeta med att förändra. Mäns utövande av våld är ett symptom på manlig överordning, denna konstruktion behöver brytas. Bara för att det har varit på ett sätt behöver det inte alltid vara så. Vi behöver också fler män som ställer sig upp och förkastar andra mäns våldsamma beteende. Tystnaden från män om mäns våld mot kvinnor blir till slut ett tyst medgivande.

Idag finns det på ett fåtal platser i Sverige mansjourer. De vänder sig till män i kris i samband med en skilsmässa, vid vårdnadstvister eller andra problem i umgänget med barnen. På jouren kan män möta och samtala med andra män om hur de mår. Om de behöver ytterligare hjälp slussas de vidare till advokat, familjerätten eller andra instanser som psykiatrin. Män som misshandlar kvinnor är dock inte någon målgrupp för mans­jourerna. Men att ge män tillfälle att tillsammans med andra män diskutera sina tankar och funderingar är ett steg i rätt riktning, anser Miljöpartiet. Därför vill vi stödja och utveckla professionella mansmottagningar för män. Vi anser att upp­byggnaden av dessa bör ske i hela landet och att kommuner och landsting bör uppmuntras till detta.

Pappor får också barn

De flesta barn växer upp i en värld dominerad av kvinnor. I synnerhet gäller det många barn som växer upp med endast en förälder, nästan alltid mamman. Men även barn som växer upp med båda sina föräldrar ser alldeles för lite av sina pappor. Det finns fog för en viss kritik mot tingsrätter som fortfarande slentrianmässigt dömer till kvinnans fördel i vårdnadstvister, men det är också männen som i de flesta fall bär ansvaret för de har inte delat vardagen med sina barn. Karriären, fritidsintressen och annat har gått före tiden med barnen.

Män måste också vara närvarande förebilder; finns de inte där finns andra i filmer och TV-spel eller någon annan äldre i gänget, i skolan. Många av de s.k. värstingar och andra barn vars liv kantats av problem saknar en manlig förebild. Deras pappor var någon annanstans än med dem.

Tyvärr finns det en del pappor som missbrukar sin papparoll gentemot barnen och barnens mamma genom hot, misshandel etc. Någonstans på den vägen kan man tycka att pappan mister sin förmåga och rätt att vara pappa.

Men vi har även en motsatt utveckling – allt fler män vill ta ansvar för sina barn. Men de upplever att de inte får ta del alls eller så mycket som de skulle vilja i sina barns liv och uppfostran. Män som är bra män hålls utanför sina barns liv av barnens mödrar. Grunden är att barnen har rätt till sin pappa. Därför måste vi börja diskutera hur män ska kunna få vara mer närvarande pappor när modern inte önskar så.

Skilsmässor

Skilsmässor är en komplicerad process för alla inblandade. Att män många gånger drabbas hårdare framför allt emotionellt – kvinnor ekonomiskt – har ofta sin förklaring i att mannen valt bort nära relationer med sina barn men även med andra människor än sin partner. Därmed har män oftare ett sämre nära socialt nätverk och sämre kontakt med sina barn. När samhället sedan erbjuder stöd i form av samarbetssamtal eller liknande består hjälpen ofta av kvinnor som hjälpare. Män behöver också andra män som hjälpare för att kunna ta sig igenom skilsmässoprocessen.

Allt fler män hamnar också i ekonomiska svårigheter efter en skilsmässa på grund av underhållssituationen. Många hamnar på grund av obetalda underhåll etc hos kronofogden med betalningsanmärkningar, även män som vanligtvis har en ordnad ekonomi och ett bra liv. Dessa ekonomiska problem gör att många av de män som vill vara en bra pappa hamnar i en näst intill omöjlig situation där de inte har råd att ha barnen boende hos sig eller att bo i en lägenhet så pass stor att barnen kan bo där flera dagar i sträck.

Preventivmedel

För ett tillfredsställande och roligt sexliv är det viktigt med fungerande och ofarliga preventivmedel. Preventivmedel är nästan helt inriktade på kvinnor – endast kondom vänder sig också till en manlig användare – därför är det viktig att forskningen inriktar sig även på preventivmedel för män. Vi ser mycket positivt på att svenska män får möjlighet att pröva dessa.

Stockholm den 23 oktober 2002

Lars Ångström (mp)

Claes Roxbergh (mp)

Gustav Fridolin (mp)

Kerstin-Maria Stalin (mp)

Mona Jönsson (mp)

Barbro Feltzing (mp)

Leif Björnlod (mp)