Motion till riksdagen
2002/03:A304
av Lars U Granberg och Birgitta Ahlqvist (s)

Ändring av lagen om anställningsskydd vid föräldraledighet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ändring i lagen om anställningsskydd när det gäller föräldraledighet.

Motivering

Det föds allt färre barn i Sverige, vilket till viss del beror på otrygga jobb och svårigheter i att förena arbete med föräldraskap. De som idag har vikariats-, prov- eller projektanställningar anger tryggheten som den viktigaste faktorn som påverkar tidpunkten för barnafödande. All tillgänglig statistik visar att kopplingen mellan karriär och barnafödande är tydlig. De kvinnor som får barn vid hög ålder är de som har den högsta utbildningsnivån och som bor i storstäderna. Intervjuundersökningar bekräftar också att många senarelägger barnafödandet till dess att utbildning och karriär fått utrymme nog. För att ta ansvar för ett nyfött barn behövs trygghet i form av en trygg anställning och stabil ekonomi. Under samma period som de svenska kvinnornas barnafödande sjönk med en fjärdedel till en rekordlåg nivå har också en kraftig ökning skett av de korta jobben i arbetslivet. Förra året hade var femte ung kvinna en tillfällig anställning.

Kvinnor, men sällan män, får frågan på anställningsintervjuer om de tänker skaffa barn och tvingas till och med att skriva på hemliga kontrakt med löfte om att inte bli förälder. Sådana kontrakt är oskäliga och dessutom ogiltiga enligt avtal. Gravida blir uppsagda eller omplacerade efter det att de meddelat den glada nyheten att de väntar barn. Såväl unga män som unga kvinnor upplever att de går miste om högre befattningar och löner på grund av föräldra­skap. En tredjedel av papporna känner sig motarbetade av företaget man jobbar i när man vill ta ut sin del av föräldraledigheten. Dessutom sägs föräldralediga upp under ledigheten. Föräldraförsäkringen får stå för kostnaderna när en arbetsgivare väljer att säga upp den föräldralediga.

En sådan behandling av unga mammor och pappor på arbetsmarknaden är en kränkning av individens rättigheter och måste förhindras. Idag är stödet från gällande lagar och rättstillämpningen uppenbart alldeles för svagt. Ett antal rättsfall har tydligt visat att avskedade föräldralediga personer har svårt att vinna en process. Därför är det nödvändigt att en skärpning görs i lagen om anställningsskydd för att förhindra uppsägning och omplacering av en anställd under föräldraledigheten.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 22 oktober 2002

Lars U Granberg (s)

Birgitta Ahlqvist (s)