Motion till riksdagen
2002/03:A303
av Göte Wahlström m.fl. (s)

Översyn av regler vid varselförfarande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av varselregler vid personalneddragning.

Motivering

De regler som idag gäller i samband med varsel om personalneddragningar inom företag skapar komplikationer för de enskilda anställda som drabbas. Tanken med varselreglerna är att samhället, länsarbetsnämnden (LAN) och dess lokala organisation, kommun och andra berörda skall kunna vidta åtgärder för att lindra de problem som uppstår för den enskilde och samhället i samband med uppsägningar och arbetslöshet.

I vissa sammanhang kan företag som lämnar skriftligt varsel till LAN begära att detta behandlas med sekretess. För många företag innebär detta att man också undanhåller de fackliga organisationerna erforderlig information i ärendet. Medbestämmandelagens intentioner om tidig information i ärenden som berör förhållandet arbetsgivare–arbetstagare får en underordnad betydelse. De berörda aktörerna får härigenom kortare tid att hantera den uppkomna situationen och sämre möjlighet att hjälpa den enskilde.

För alla berörda är det av största vikt att de drabbade snabbt kommer i arbete genom att finna en ny arbetsgivare eller arbetsmarknad. Detta kan bland annat ske genom att arbetsförmedlingen i direkt samband med varslet kan vara den enskilde behjälplig att finna ny arbetsmarknad eller utbildning för att komma vidare på arbetsmarknaden. I detta sammanhang uppstår en konflikt mellan arbetsgivarens rätt att hålla kvar den som varslats och möjligheten för den drabbade att genomgå utbildning eller komma ut på en ny arbetsmarknad. En offensivare hållning från berörda parter under varseltiden skapar bättre förutsättningar för att den enskilde varslade skall komma i arbete och för att skadeverkningarna av eventuell arbetslöshet kan minimeras.

Stockholm den 17 oktober 2002

Göte Wahlström (s)

Margareta Sandgren (s)

Carina Hägg (s)

Helene Petersson (s)

Thomas Strand (s)