Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet att särskilt uppmärksamma arbetsmarknadsläget för personer med särskilda behov.
Oberoende av konjunkturläget har människor med funktionshinder och arbetshandikapp svårare än andra att få arbete. Olika arbetsmarknadspolitiska medel är inriktade på att underlätta och stärka funktionshindrades ställning på arbetsmarknaden.
Personer med intellektuella funktionshinder (förståndshandikappade/psykiskt utvecklingsstörda) och människor som är flerhandikappade möter många problem och ibland rent diskriminerande motstånd på arbetsmarknaden.
Arbetsförmedlingen Rehabilitering arbetar målinriktat för att finna lämpliga arbetsplatser och för att arbetsprövning med kontinuerlig handledning ska leda till en anställning.
Offentliga arbetsgivare, kommuner och landsting har ett ansvar för att genom t.ex. lönebidragsanställning och OSA anställa arbetshandikappade. Statistik visar också en långsam minskning av antalet arbetslösa i denna grupp. (Prop. 2002/03:1.)
Men återkommande rapporter från verkligheten ger dystra besked när det gäller just personer med intellektuellt funktionshinder.
En röst från Af Rehabilitering säger: ”Vem ska anställa de personer jag och mina kolleger arbetar med? De har ett eller flera funktionshinder som gör att de alltid kommer att vara beroende av stöd på arbetsplatsen och lönebidrag. Men de har en arbetsförmåga och de vill arbeta! Om inte offentliga arbetsgivare kan se vinsten med att anställa dessa personer, hur kan man då förvänta sig att någon annan arbetsgivare ska göra det?”
Regeringen tillkallade i mars 2002 en särskild utredare för att göra en översyn av hur arbetshandikappade personers ställning på arbetsmarknaden ska kunna stärkas i framtiden. Utredaren ska redovisa sitt uppdrag i september 2003.
Enligt vår mening är det i sammanhanget angeläget att de intellektuellt funktionshindrades situation på arbetsmarknaden uppmärksammas särskilt eftersom erfarenheter visar att deras möjligheter till en anställning är extremt liten.
Stockholm den 19 oktober 2002 |
|
Barbro Hietala Nordlund (s) |
|
Per Erik Granström (s) |
Kurt Kvarnström (s) |
Anneli Särnblad Stoors (s) |
Hans Unander (s) |