Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn av Samhalls mål.
Samhall erbjuder arbete åt personer som har ett eller flera funktionshinder och som är arbetssökande. Hindret medför nedsatt arbetsförmåga och utgör dessutom ett arbetshandikapp, det vill säga svårigheter att få eller behålla ett jobb på den övriga arbetsmarknaden.
En funktionsnedsättning kan vara fysisk, psykisk, intellektuell eller socialmedicinsk. Den kan vara medfödd eller bottna i t ex förslitningsskador, olyckor, allergier, psykisk sjukdom eller missbruk.
Samhall är en del av den svenska arbetsmarknadspolitiken, och målet är att skapa full sysselsättning och rusta arbetssökande för de krav som arbetsmarknaden ställer. Samhall är ett aktiebolag, helägt av staten, och uppgiften är att producera efterfrågade varor och tjänster. Därigenom skapar man meningsfullt och utvecklande arbete åt personer där behoven finns.
Samhall har ett uppdrag från staten, som sammanfattas i fyra mål:
Samhall ska
ha ett visst antal anställda med funktionshinder,
rekrytera minst 40 procent av medarbetarna från särskilt prioriterade handikappgrupper,
varje år medverka till att 5 procent av medarbetarna får arbete utanför Samhall (övergångar),
uppnå ett visst ekonomiskt resultat.
De som arbetar på Samhall ska ha ett eget mål för personlig och arbetslivsinriktad utveckling. De har säkerligen i de flesta fall mycket länge varit anmälda på arbetsförmedlingen och deltagit i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder innan de blev anställda på Samhall. Det är därför angeläget att de som arbetar på Samhall verkligen har meningsfulla arbetsuppgifter som kan stärka dem både som människor och som arbetstagare. Verkligheten har dock ibland varit en annan för dessa personer. Samhall ska, förutom de mål som gäller medarbetarna, även uppnå ett visst ekonomiskt resultat, och detta innebär att de olika målen inte alltid kan förenas. Affärsmässigheten i Samhall innebär att arbetsuppgifter kommer och försvinner från arbetsplatserna, och det har också inneburit att det varit brist på arbetsuppgifter. Vissa arbetsuppgifter har också lagts ut utomlands för att uppnå större ekonomisk effektivitet.
Samhalls mål som berör de anställda och de mål som berör den ekonomiska vinsten är svåra att förena. Det är angeläget att Samhall i första hand kan se till de arbetstagare som de har och till den ekonomiska delen i andra hand. Det behövs en bra organisation på arbetsplatsen med tillräckligt med arbetsledare för att kunna praktiskt leda arbetet under dagen. Det behövs också en översyn av hur de olika målen ska kunna förenas för de anställdas bästa.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Margareta Sandgren (s) |
|
Jan Björkman (s) |
Carina Adolfsson Elgestam (s) |
Krister Örnfjäder (s) |
Lilian Virgin (s) |