Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lönediskriminering.
Principen om lika lön för likvärdigt arbete fastslogs av EEC redan i Romfördragets artikel 119 år 1957. Syftet var i första hand att förhindra en snedvridning av konkurrensen mellan länderna. Det var framför allt Frankrike som drev frågan, eftersom man fruktade att de låga kvinnolönerna i en del länder skulle verka ogynnsamma för den inhemska industrin. Indirekt blev effekterna av fördraget en plattform för EU:s framtida jämställdhetsarbete. Dessutom finns likalönen klart uttalad i direktivet från 1975 om lika lön för arbete av lika värde.
I EU:s målsättning skulle likalöneprincipen införas i samtliga medlemsländer senast den 1 januari 1962. Flera länder fick dock förlängd tidsfrist. Trots detta är löneskillnaderna mellan kvinnor och män stora i samtliga medlemsländer. I Sverige, som av FN utsetts till världens mest jämställda land, har kvinnorna ungefär 85 % av männens löner.
Nu har EU tillsammans med fackliga organisationer och arbetsgivare gjort en guide för jämställda löner. Den är kortfattad, kan användas frivilligt och är effektiv till sitt innehåll och den ska kunna användas i alla typer av kollektivavtalsförhandlingar såväl av arbetsgivare som av fackliga förhandlare och enskilda. Europafacken har dock uttryckt lite skepsis. De tycker att guiden inte är tillräckligt underbyggd och kommer att bli svår att använda eftersom den inte är bindande. 40 år har snart förflutit sedan Romfördraget undertecknades, och ännu idag verkar det vara långt kvar till likalönens genomförande i praktiken inom EU:s medlemsländer.
Sverige är medlem i EU. Lönediskrimineringen fortsätter att vara ett av de allvarligaste jämställdhetsproblemen också på svensk arbetsmarknad. Nu måste åtgärder sättas in för att få stopp på diskrimineringen. Regeringen måste diskutera fram effektiva lösningar för att få lönediskrimineringen mellan kvinnor och män avskaffad även i praktiken. Ett sätt kan vara att stärka Medlingsinstitutets (MI) roll i lönebildningen och MI:s samarbete med JämO i dessa frågor. Men även andra påtryckningsmedel som gör att vi kommer till rätta med problemet är viktiga att hitta, både i Sverige och inom hela Europa.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 18 oktober 2002 |
|
Birgitta Ahlqvist (s) |
Carina Hägg (s) |