Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av utbildning i arbetsmiljöfrågor på olika nivåer i vårt utbildningsväsen och på olika arbetsplatser.
Ingen har undgått att reagera på de kraftigt ökande sjuktalen i vårt arbetsliv. En stor del av sjukfrånvaron är relaterad till arbetsmiljön medan en viss del med stor sannolikhet också har sin orsak i en stressad total livssituation där faktorer som har samband med familjesituationen spelar in. Det är synnerligen angeläget att försöka påverka alla delar av människor liv för att sjuktalen skall minska i antal. En åtgärd som borde kunna ge en positiv effekt är att informera dagens och morgondagens arbetstagare om hur de själva kan påverka sin egen arbetsmiljö.
Många människor är sjukskrivna till följd av brister, av fysisk, psykisk och social art, i arbetsmiljön. I dag görs insatser mot arbetsskador, men ofta först sedan de inträffat. Människor lider, ofta i onödan, genom att de får vänta mycket länge på rehabilitering. De långa väntetiderna är ett resultat av bl.a. de långa vårdköerna och den tunga arbetsbelastningen på försäkringskassorna. Dessa missförhållanden kommer att ta lång tid att åtgärda. En ökad kunskap hos arbetstagarna om olika sätt att förhindra uppkomsten av arbetsrelaterade skador är därför av stort värde för att ”mota Olle i grind”.
Utbildning i arbetsmiljöfrågor och i hur arbetsrelaterade skador kan förebyggas bör införas på olika nivåer i vårt utbildningsväsen, på gymnasiet likväl som i högre utbildningar och ute i arbetslivet. Riksdagen bör därför hos regeringen begära en snabb utredning om möjligheterna att få till stånd en dylik utbildning.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Yvonne Ångström (fp) |
Nyamko Sabuni (fp) |