Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Samhall.
Samhall är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som skall användas i sista hand när andra åtgärder har provats av den arbetshandikappade. Samhalls övergripande uppgift är att ge den arbetshandikappade och funktionshindrade möjlighet till meningsfullt arbete, egen försörjning samt arbetsträning för att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden.
Tyvärr har utvärderingar av Samhall visat på att bl.a. måluppfyllnaden när det gäller vilka individer som har behov av samhällssubventionerad anställning är otillfredsställande. Utöver det har även stora förändringar av verksamhetens art genomförts så att de mer ska efterlikna den ordinarie arbetsmarknaden vad gäller andel produktion och service. Den tillverkande delen ska minska sin andel av Samhalls totala timmar så att det mer motsvarar genomsnittet i landet på ca 20 procent – detta oavsett var i landet man befinner sig. Det gäller även i kommuner som Sandviken där tillverkningsindustrin står för ca 40 procent av utbudet. Detta har naturligtvis lett till problem eftersom servicesektorn har ett mindre utbud.
Samhall har två krav och mål som är svåra att förena, dels den övergripande målsättningen, dels ett allt hårdare avkastningskrav. Detta leder till att kravet på ekonomisk avkastning tränger ut möjligheterna till rehabilitering och arbetsträning, vilket är det ursprungliga syftet. Därför bör Samhalls roll och syfte klargöras gentemot ägarens förväntningar på ökad effektivitet och avkastning.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Raimo Pärssinen (s) |
Per-Olof Svensson (s) |