Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om införandet av ett individuellt helgkonto som ersättning för dagens nationella helgdagar.
Riksdagen tillkännager för regeringen vid avslag på yrkande 1 som sin mening vad i motionen anförs om en förlängd semester som ersättning för dagens nationella helgdagar.
Sverige har ingen statskyrka längre. Vi i Miljöpartiet tycker att det är bra. Ändock existerar alltjämt starka bindningar mellan stat och kyrka. Det är dags att på olika områden i praktiken separera religionen från de statliga angelägenheterna.
Idag har samtliga nationella helgdagar, förutom 1 maj och snart 6 juni, religiös innebörd. Det leder till problem för dem som har en annan religionstillhörighet och för icke-troende. Vill man vara ledig i slutet av rhamadan eller på t.ex. världsmiljödagen den 6 juni istället för på annandag pingst eller påsk, tvingas man helt enkelt använda sina surt förvärvade semesterdagar, om det är möjligt. De som bor och verkar i detta numera mångkulturella land borde inte pådyvlas religiösa helgdagar utan mening och innebörd för den enskilde.
Istället för att staten anslår vilka dagar som skall vara nationella helgdagar, borde varje individ ha rätt till ett individuellt helgkonto. Vid en bestämd tidpunkt skall man ha möjligheten att välja vilka dagar man vill rubricera som helgdagar och därmed vilka dagar man kan få vara ledig. Vi måste givetvis gemensamt slå fast ett högsta antal helgdagar. På de helgdagar individen väljer har hon sedan samma arbetsrättsliga rättigheter som idag att till exempel få ut övertidsersättning och annat.
Ett annat, men något mindre lyckat, alternativ är att förlänga antalet semesterdagar med lika många dagar som de avskaffade nationella helgdagarna uppgår till.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Gustav Fridolin (mp) |