Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om arbetsskador och olyckor inom jord- och skogsbruket.
Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning för att kartlägga arbetsskade- och olycksrisker inom jord- och skogsbruk i enlighet med vad som anförs i motionen.
Att vara yrkesverksam inom jord- och skogsbruk är att ha ett arbete med många varierande och omväxlande uppgifter. Detta leder med automatik till ett brett utbud av risker för arbetsskador av varierande art och grad. Jord- och skogsbruksföretagarens arbetsplats är ofta den dagliga hemmiljön. Detta medför att man ofta hanterar regler, föreskrifter och säkerhetsfrågor på gården på ett individuellt sätt.
Enligt en färsk rapport från ILO (2000) rankas lantbruket som ett av världens tre farligaste yrken i både u- och i-länder, tillsammans med gruvarbete och byggnadsarbete. Andelen arbetsrelaterade dödsfall inom lantbruket ökar, i motsats till utvecklingen inom andra farliga yrken. Under perioden 1988–1997 dog totalt 1 061 personer i arbetet i Sverige. Av dessa var 210 personer sysselsatta inom jordbruk, skogsbruk, jakt och fiske. 40 av dessa var anställda och 237 var egna företagare. Denna sektor är den som har flest arbetsrelaterade skador i det svenska samhället.
Varje år omkommer ca 3–8 barn i lantbruksmiljö, dessa finns inte med i den ovan angivna statistiken. Inte heller de som dör vid trafikolyckor där lantbruksfordon finns inblandade kommer med i den preciserade statistiken. Ca 10 personer dör och ca 250 skadas varje år i trafikolyckor med lantbruksfordon eller andra långsamgående fordon. Det är oftast inte de lantbruksverksamma som skadas eller dör.
Förutom olyckor och tillbud, som kan ge men för resten av livet, drabbas lantbrukare också av belastningsskador och sjukdomar vilka kan utgöra hinder i den fortsatta yrkesutövningen. Även stress och utbrändhet ökar inom yrkeskåren.
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har börjat arbeta med dessa frågor och i Halland pågår ett projekt för att minska olyckor och skador.
Regeringen bör snarast tillsätta en utredning för att kartlägga arbetsskade- och olycksrisker inom jord- och skogsbruk. En sådan utredning bör även lägga fram förslag till hur dessa risker kan minskas.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Lars Gustafsson (kd) |