Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förslag som underlättar gränssamarbetet mellan Sverige och Norge.
I många delar av västra Sverige är möjligheten till en effektiv arbetsmarknad över gränsen mot Norge viktig. För t.ex. Värmland har detta stor betydelse för såväl näringsliv som sysselsättning. Sedan många år har man i både Sverige och Norge strävat efter att underlätta för medborgare att arbeta i det andra landet. Trots det finns fortfarande krångel och informationsproblem. Det är bland annat frågor inom skatte‑,tull‑ och socialförsäkringsområdet som kan vålla problem. Förutom långa handläggningstider blir också behandlingen och bedömningen av ärenden många gånger olika från gång till gång. Det finns en lång rad exempel på hur människor slussats runt till olika myndigheter. Det skapar irritation och försvårar för den enskilde.
Det som beskrivits bekräftas i en undersökning som gjordes för några år sedan på uppdrag av länsarbetsnämnden i Värmland och den norska motsvarigheten i Hedmarks fylke. I undersökningen har frågor ställts till arbetsförmedlingar på båda sidor gränsen och till arbetstagare, främst svenskar som arbetar i Norge. I rapporten ”Handlingsplan för en fördjupad integration mellan Norge och Sverige” identifieras också en rad problemområden som till stora delar sammanfaller med dem som nämnts ovan.
Gränshindren kan vara av många slag. Vart och ett kan uppfattas som litet, men sammantaget kan det ändå innebära stora svårigheter i de svensk-norska relationerna. Därför är det nödvändigt med konkreta åtgärder. Det kan t.ex. gälla tillhandahållande av skattekort och personnummer, möjligheten att förbättra skyddet vid sjukdom, se över regelverket för användande av bil i det andra landet eller hur informationen kring arbete i annat land kan förbättras.
För att underlätta gränssamarbetet är det viktigt att konkreta förslag till åtgärder tas fram utifrån vad som beskrivits ovan. Eftersom frågorna griper in i en lång rad politikområden bör även ansvaret inom regeringen göras tydligt. Vad som ovan anförs bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Stockholm den 15 oktober 2002 |
|
Marie Engström (v) |