Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att överväga en förändring av lönebidragstaket.
Trots en förhållandevis stark konjunktur med ökande sysselsättning och minskande arbetslöshet är den arbetshandikappades ställning på arbetsmarknaden fortfarande svag. Dessutom framgår det av forskningsrapporter att personer med funktionshinder tenderar att i högre grad än andra grupper ha enformiga och fysiskt olämpliga arbeten.
Lönebidragsanställning har under många år varit en effektiv åtgärd för att underlätta för arbetshandikappade att erhålla en anställning. Även om andelen funktionshindrade med arbete på arbetsmarknaden inte ökat så har bidraget givit många möjlighet att komma ut i anställningar. Både lönebidrag och OSA är bidragsformer som behövs för att stärka de arbetshandikappades ställning på arbetsmarknaden.
Under många år har det bland framför allt mindre arbetsgivare förts en fullt berättigad diskussion om nivån på lönebidrag. Takbeloppet 13 700 kronor för beräkning av lönebidrag har inverkat menligt både på möjligheterna att arbetsplacera arbetshandikappade och på möjligheten till en rimlig löneutveckling för dem som redan har en anställning. Inte minst i idrottsföreningar och andra ideella organisationer ställer lönebidragstaket till stora bekymmer och är ett hinder för anställning – trots att denna typ av sysselsättning inom ramen för företagsformer inom den sociala ekonomin visat sig vara ett stort steg på vägen mot en fastare förankring på arbetsmarknaden.
Regeringen har under året tillsatt två utredningar som berör arbetshandikappade. En om en översyn av lönebidrag m.m. och en om en översyn av Samhall AB. Det är bra och nödvändigt med en bredare översyn av dessa verksamheter. Översynen av lönebidrag m.m. skall redovisas i en rapport i slutet av september 2003. Idag har lönebidragstaket legat på samma nivå i ca 10 år. En höjning hade behövt göras för flera år sedan. Detta bör regeringen överväga redan innan utredaren lämnar sitt förslag på hur hela frågekomplexet skall hanteras.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Lars Wegendal (s) |
|
Tomas Eneroth (s) |
Carina Adolfsson Elgestam (s) |