den 28 mars
Fråga 2001/02:971 av Erling Wälivaara (kd) till socialminister Lars Engqvist om vården i de norra landstingen
Landstingsförbundets styrelse beslöt 2000 att rekommendera landstingen och regionerna att förtydliga patienternas valmöjligheter, s.k. fritt vårdval. Under föregående riksdagsår ställde jag vid två tillfällen frågor till socialministern om vårdsituationen i Norrbotten, då flera socialdemokratiskt styrda landsting tidigt aviserat att man inte ville ställa upp på förbundsstyrelsens rekommendation. Socialminstern ville då avvakta samtliga landstings ställningstaganden.
Rekommendationen träddde i kraft 1 juli 2001. 17 landsting antog rekommendationen. Fyra landsting (Norrbottens läns landsting, Västerbottens läns landsting, Jämtlands läns landsting och Västernorrlands läns landsting) tillämpar rekommendationen inom den egna sjukvårdsregionen.
Ett år har nu gått och det är uppenbart att de norra landstingen på egen hand inte har förmått korta köerna nämnvärt. Köerna för specialistvård är tvärtom orimligt långa, i några fall bland de längsta i Sverige. Medborgarna i de nordligaste länen har genom beslutet att inte medverka i ett nationellt fritt vårdval fått en sämre tillgång till vård.
Jag vill därför fråga socialministern:
Vad avser ministern att göra för att medborgarna i de norra länen ska få sjukvård på samma villkor som i övriga landet?