den 22 oktober

Fråga 2001/02:95 av Ewa Thalén Finné (m) till statsrådet Britta Lejon om kommunala folkomröstningar

Regeringsbeslutet från den 11 oktober 2001 att återigen avslå Heby kommuns ansökan om att få byta län har med all rätt väckt stor uppmärksamhet, särskilt som det finns ett folkomröstningsresultat i botten, där 58 % av hebyborna uttalat sig för ett länsbyte. Beslutet har debatterats i medierna, och även i riksdagen i form av en interpellationsdebatt med demokratiminister Britta Lejon den 16 oktober.

I interpellationsdebatten konstaterar demokratiministern följande: "(Men) låt mig först klargöra en sak, nämligen att detta inte har varit något enkelt beslut. Tro inte att regeringens ställningstagande har inneburit att vi har bortsett från den folkopinion som finns. Nej, det har vi inte. Detta har varit ett svårt beslut att fatta. Jag har våndats med det under en lång tid. Det erkänner jag gärna. Anledningen till det är ju just att det finns en sådan uttalad opinion i Heby för detta och att det handlar om många olika saker, bl.a. om identitet." Och i sitt sista anförande säger demokratiministern: "I en demokrati är det så att folkvalda självklart både ska uppmuntra och ska delta i och lyssna till olika folkliga opinioner. Men i en demokrati är det också så att man inte alltid kan räkna med att man får som man vill."

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till demokratiministern:

Hur stor majoritet anser statsrådet att det ska krävas i en folkomröstning som den i Heby, för att folkmajoriteten ska få som den vill, och att regeringen ska besluta i enlighet med den uttryckta folkviljan?