den 22 mars

Fråga 2001/02:948 av Inger René (m) till justitieminister Thomas Bodström om trafficking

Handeln med människor är ett internationellt problem och man måste arbeta lokalt, nationellt, regionalt och internationellt för att försöka lösa denna fråga. Lagstiftningen måste ses över så att de som är utsatta inte bestraffas. Förövarna måste däremot lagföras och straffet för denna människohandel måste vara strängt. Det är också viktigt att ge skydd samt medicinsk och juridisk hjälp till offren för människohandeln. Vi måste genom samarbete i t.ex. EU och FN angripa de bakomliggande orsakerna till hanteringen: fattigdom, arbetslöshet och könsdiskriminering

Det finns ett problem för de unga kvinnor och barn som är beredda att i svensk domstol vittna om vad de utsatts för. Problemet är att de inte har något uppehållstillstånd och lagen säger att de då omgående ska utvisas. Det lär ha hänt att lagen kringgåtts och de har kunnat medverka i en rättegång. Då påvisas ytterligare ett problem vilket är om de stannar kvar över rättegången @ vem som ska då finansiera deras uppehälle? Trafficking är ett svårt brott att bevisa så min fråga till justitieministern är:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att de som utsatts för sexuell exploatering ska få ett tillfälligt uppehållstillstånd så att de i domstol kan berätta om vad de utsatts för?