den 21 mars
Fråga 2001/02:933 av Annelie Enochson (kd) till statsrådet Ingela Thalén om ersättning till sjöanställda
När det gäller regler för föräldraledighet och den ersättning som försäkringskassan betalar är informationen ofta svårtillgänglig och bristfällig för personer som är anställda till sjöss. Vid kontakter med försäkringskassan ges frågor om skillnaderna mellan regler för sjö- och landanställda oklara och skiftande svar.
Föräldraledighetsersättningen är samma för båda kategorierna, 80 % av den sjukpenninggrundande inkomsten delad med 365 (upp till 7,5 basbelopp).
Däremot gäller olika beräkningssätt vid tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn. För en landanställd används divisorn 260 arbetsdagar, borträknat är då fyra veckors semester samt lördagar och helgdagar. För en sjöanställd är divisorn 353, det enda som är borträknat är elva s.k. lätthelgdagar.
Dessa regler medför att man i en familj med en sjöanställd alltid förlorar på att denne är hemma och att ansvaret läggs på partnern som arbetar i land.
Obalansen förstärks av att det finns färjeavtal i landet som bygger på att man arbetar in sin lediga tid @ alltså arbetar dubbel tid när man är ombord. Den som är hemma med sjukt barn en vecka han eller hon skulle ha arbetat får alltså löneavdrag både för ordinarie arbetstid och den tid som skulle arbetats in. Försäkringskassan utbetalar dock bara ersättning för "enkel" arbetstid.
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att åstadkomma ett mer rättvist system för ersättning för vård av sjukt barn mellan land- och sjöanställda?