den 21 mars
Fråga 2001/02:931 av Maria Larsson (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om kvinnor på ledande befattning inom offentlig sektor
Jämställdhet är en fråga om demokrati. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter att påverka och delta i samhällsutvecklingen. En jämn representation är en viktig åtgärd för att skapa förutsättningar för bättre beslut som innefattar både mäns och kvinnors kompetens, perspektiv och prioriteringar. FN har riktat kritik mot Sverige för att det finns så få kvinnor på ledande poster, såväl inom offentlig som privat sektor. Regeringen har nyligen tillkallat en särskild utredare för att föreslå åtgärder för att öka kvinnors representation på ledande poster i svenskt näringsliv. Någon motsvarande åtgärd har dock inte vidtagits för att öka kvinnors representation på ledande befattning inom offentlig sektor. I dag är endast en av fyra myndighetschefer kvinna. Av de 77 ambassadörer som är stationerade i världen är endast 12 kvinnor. Enligt statistik från Jämställdhetsrådet för transporter och IT är ledningarna för Banverket, Vägverket, Sjöfartsverket och Luftfartsverket bedövande överrepresenterade av män. Samma dystra bild målas upp när man ser till de statligt ägda bolagen. Det är viktigt att den politiska ledningen i ett land är ett föredöme i jämställdhetsfrågor, handling måste överensstämma med ord, i annat fall förlorar politiken och politikerna i trovärdighet. Det gäller för den politiska ledningen att föregå med gott exempel när det gäller att öka antalet kvinnor i ledande befattningar. Då är det givetvis naturligt att inleda detta arbete inom offentlig sektor.
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka antalet kvinnliga ledare i offentlig sektor på motsvarande sätt som statsrådet vidtagit för att öka antalet kvinnliga ledare i näringslivet?