den 11 mars
Fråga 2001/02:866 av Yvonne Ruwaida (mp) till utrikesminister Anna Lindh om USA:s kärnvapenpolitik
Kärnvapen är det farligaste massförstörelsevapen som finns. Det förkommer uppgifter i Los Angeles Times om att president Bush har uppdragit åt försvarsdepartementet att skapa en detaljplan för kärnvapenangrepp mot Kina, Ryssland, Irak, Nordkorea, Iran, Libyen och Syrien. Vid tre olika situationer ska dessa vapen användas:
Mot mål som bara kan nedkämpas med kärnvapen. Som svar på angrepp med ABC-vapen (kärnvapen samt biologiska och kemiska vapen). Vid en överraskande militär utveckling.
Närmare bestämt ska försvarsdepartementet vid planeringen veta att kärnvapen kan komma till användning i den arabisk-israeliska konflikten, i ett krig mellan Kina och Taiwan och vid ett nordkoreanskt angrepp söderut. Ett annat fall är ett irakiskt angrepp mot Israel eller något av Iraks grannländer. Nedrustningsexperter säger till Los Angeles Times att uppgiften att president Bush vill se små, taktiska kärnvapenladdningar avslöjar att han är på väg bort från det tabu som gäller kärnvapen. Militär nedrustning är också en förutsättning för att nödvändiga ekonomiska resurser ska kunna frigöras för förebyggande arbete såsom fattigdomsbekämpning, motverkande av miljöförstöring och demokratiutveckling.
Hur avser ministern att agera för att Sverige och EU ska påverka USA att skrota sina planer för användning av och investeringar i kärnvapen?