Fråga 2001/02:851 av Claes Stockhaus (v) till statsrådet Mona Sahlin om arbetsrätten och tillfälligt anställda
Arbetslösheten fortsätter att minska enligt Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS). I slutet av februari var 4,1 % av arbetskraften öppet arbetslösa och därmed är nästan regeringens mål om att komma ned till 4 % uppnått. Samtidigt med denna uppgift från AMS så visar en ny rapport från Arbetslivsinstitutet att hela 700 000 personer i Sverige är tillfälligt anställda. Det motsvarar två av tio i arbetslivet. Av detta kan man dra slutsatsen att arbetslösheten minskar och sysselsättningen ökar till stor del tack vare tillfälliga anställningar. Enligt Arbetslivsinstitutets rapport så har de tillfälligt anställda och projektanställda svårt att få fast jobb och halkar därmed lätt efter i kompetensutvecklingen. Enligt ett pressmeddelande så går rapportförfattaren så långt i sin slutsats att han uttalar: "Risken är att det i det långa loppet utvecklas ett slags B-lag på arbetsmarknaden." Detta grundar han på att de tillfälligt anställda ges mindre ansvar och utmaningar och sällan får delta i utbildning på betald arbetstid.
Regeringen har ett ytterligare mål i sammanhanget och det är en sysselsättning på 80 %. Detta är inte uppnått ännu @ det saknas några procent. För att nå dit kan man då förmoda att ännu fler tillfälliga anställningar till stor del är medlet utifrån hittillsvarande utveckling. Med anledning av detta kan man verkligen fundera över vart arbetsrätten tagit vägen.
Min fråga till statsrådet Mona Sahlin är:
Vad avser statsrådet att göra för att @ utifrån arbetsrättslig försvarbarhet @ andelen tillfälligt anställda inte ökar på vägen mot sysselsättningsmålet 80 %?