Fråga 2001/02:835 av Martin Nilsson (s) till utrikesminister Anna Lindh om inventering av minlager
På en tidigare fråga svarade utrikesministern att den svenska regeringen menar att man inte generellt kan säga att röjningsskyddade fordons- och stridsvagnsminor är jämförbara med antipersonella minor. Men utrikesministern påpekade också att detta var en känslig fråga i förhandlingarna av Ottawakonventionen, och att resultatet i konventionen blev en kompromiss där röjningsskydd definieras som en anordning avsedd att skydda en mina och som får den att aktiveras "när försök görs att röja minan eller på annat sätt avsiktligt påverka den". Formuleringen "avsiktligt" lades till definitionen för att flera länder ansåg att minor som är försedda med röjningsskydd som detonerar av en persons oavsiktliga handling är antipersonella minor och därför förbjudna under konventionen.
ICBL har uttryckt oro över att parter till Ottawakonventionen inte i tillräcklig utsträckning har uppmärksammat att fordonsminor med röjningsskydd som utlöses av en oavsiktlig handling är förbjudna enligt konventionen. Alla parter till Ottawakonventionen har också uppmanats av den intersessionella kommittén i en rapport inför det tredje partsmötet i Managua i september 2001 att göra en inventering av sina förråd av fordonsminor med röjningsskydd och att identifiera problematiska minor samt best practices, och att sedan rapportera tillbaka.
Är det regeringens avsikt att göra en inventering av Sveriges förråd av fordonsminor försedda med röjningsskydd i syfte att rapportera vilka av dessa som Sverige anser vara tillåtna respektive förbjudna enligt konventionen?