den 4 mars

Fråga 2001/02:834 av Margareta Cederfelt (m) till finansminister Bosse Ringholm om sänkt skatt för låginkomsttagare

En svensk låginkomsttagare får betala 10 000 kr i skatt innan låginkomsttagaren i det genomsnittliga EU-landet behöver lägga ut en enda skattepeng. Fribeloppet innan skatt börjar tas ut, det s.k. grundavdraget, är i Sverige lågt @ 11 800 kr. Det genomsnittliga grundavdraget i sju andra EU-länder @ Belgien, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Österrike @ ligger på 46 000 kr, ett nära fyra gånger så stort belopp. Det innebär att på de första 46 000 kr i inkomst betalar låginkomsttagaren i ett genomsnitt av dessa sju länder inte en krona i skatt.

Den svenska låginkomsttagaren måste däremot betala omkring 10 000 kr i skatt på sina först intjänade 46 000 kr. Det land som har det näst lägsta grundavdraget, Nederländerna, har ett grundavdrag som är mer än dubbelt så stort som det svenska. Österrike som kommer därefter har ett avdrag som är tre gånger så stort som det svenska. Högst grundavdrag har Storbritannien där skattefribeloppet är över 67 000 kr. Tyskland följer strax därefter.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansminister Bosse Ringholm:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att sänka skatten för svenska låginkomsttagare till genomsnittlig EU-nivå?