den 25 februari
Fråga 2001/02:803 av Catharina Hagen (m) till finansminister Bosse Ringholm om beskattning vid andelsbyte vid utflyttning
En grundläggande princip inom svensk beskattningsrätt är att beskattning ska ske när skatteförmåga har uppkommit. Exempel på detta är reglerna om uppskov vid avyttring av privatbostad och vid andelsbyten. I 49 kap. inkomstskattelagen (SFS 1999:1229) anges som villkor för att få uppskov med beskattningen vid aktiebyten (andelsbyten) att säljaren (dvs. den som byter bort sina aktier) om han är en fysisk person måste vara "bosatt i Sverige eller stadigvarande vistas här". Detta krav innebär att den som har flyttat från Sverige men som på grund av väsentlig anknytning fortfarande är obegränsat skattskyldig i Sverige inte får skjuta upp beskattningen vid ett aktiebyte.
Varken i lagtexten beaktas eller i dess förarbeten berörs den konsekvens som uppstår för den skattskyldige om han t.ex. för tjänsten flyttar ut från Sverige för att bosätta sig i en annan stat, vilket får anses vara en ganska vanlig företeelse.
Nuvarande andelsbytesregler innebär ett hinder mot arbetskraftens fria rörlighet. För att undvika detta borde därför reglerna korrigeras så att andelsbytesreglerna som gäller för onoterade aktier och de motsvarande reglerna om framskjuten beskattning för noterade aktier ändras så att uppskov respektive framskjuten beskattning medges så länge den skattskyldige är obegränsat skattskyldig i Sverige.
Avser finansministern att vidta åtgärder för att möjliggöra en förändring av gällande lagstiftning?