den 11 februari

Fråga 2001/02:718 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till finansminister Bosse Ringholm om expertskatten

De höga svenska skatterna tvingade regeringen att införa en s.k. expertskatt för utländska experter som arbetar i Sverige. Åtgärden vidtogs för att några experter från andra länder över huvud taget skulle kunna tänka sig att arbeta i Sverige. Effekten av detta beslut är att en svensk expert som gör exakt samma jobb som en utländsk expert drabbas av högre skatt än denne. För en utländsk expert gäller att 25 % av inkomsten undantas från både skatt och sociala avgifter. Signalen till svenska experter är tydlig. Den enda rimliga slutsatsen är att denna skattesänkning borde gälla alla anställda med expertstatus.

Nu visar det sig att cirka en fjärdedel av de som ansökt om denna skattereduktion kommer från våra grannländer. Det finns fall där anställda icke svenska medborgare i nordiska koncerner fått status som utländska experter. Detta skapar möjligheter att skatteplanera mellan nordiska länder. Finansministern och regeringen talar ofta om rättvisa skatter och lojal skattekonkurrens. I expertskatten förenas motsatsen till båda dessa av regeringen omhuldade principer.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att utländska och svenska experter ska ges samma skattevillkor vid arbete i Sverige?