den 21 januari

Fråga 2001/02:546 av Marianne Andersson (c) till utrikesminister Anna Lindh om EU-stöd till rysk nedrustning

Spridningen av kärnvapen eller kärnämnen från Rysslands sönderfallande kärnvapenkomplex utgör fortfarande ett av de största hoten mot säkerheten i världen. USA startade 1991 ett program kallat Cooperative Threat Reduction (CTR), vars syfte var att minska hoten från Rysslands massförstörelsevapen. Programmet har bidragit med över 3 miljarder dollar till eliminering av massförstörelsevapen och andra icke-spridningsprogram i Ryssland och de nya oberoende staterna.

EU har bara i begränsad utsträckning bidragit till den ryska kärnvapennedrustningen. EU:s insatser för icke-spridning har koncentrerats till ett internationellt center (ISTC) för före detta sovjetiska kärnvapenspecialister. I december 1999 antog dock EU en gemensam åtgärd för icke-spridning och nedrustning i Ryssland. I juni 2001 utökades den gemensamma åtgärden till att inkludera en del ytterligare säkerhetsåtgärder och studier gällande biologiska vapen och plutonium. För de initiativ som är relaterade till plutonium, och därmed kärnvapen, har EU allokerat 3,2 miljoner euro. Betydligt mer resurser behövs för en storsatsning på kärnvapennedrustning i Ryssland. Eftersom ingenting ännu har gjorts för att underlätta nedrustningen av Rysslands taktiska kärnvapen bör en sådan satsning inkludera förstörelse av dessa kärnvapen.

Min fråga till utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern ta för att öka EU:s bidrag till eliminering av taktiska och strategiska kärnvapen i Ryssland?