den 3 januari

Fråga 2001/02:480 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till justitieminister Thomas Bodström om ansvaret för åtgärder beträffande strandade fartyg och vrak

Det finns ingen enhetlig eller hanterlig ansvarsfördelning mellan olika myndigheter när det gäller hur man ska åtgärda övergivna och strandade fartyg eller vrak. Tydligen har det betydelse om vraket räknas som nedskräpning eller om det är ett fortfarande sjövärdigt fartyg. Ligger det vid en allmän farled? Utgör det en säkerhetsrisk? Utgör det en miljörisk? Det är svaren på dessa frågor som verkar avgöra om någon av följande myndigheter eller organisationer kan ses som ansvarig: polis, tingsrätt, hovrätt, kronofogdemyndighet, kustbevakning, länsstyrelse, förvaltare eller markägare, kommun eller Sjöfartverket.

Medan detta i de enskilda fallen utreds och myndigheterna bollar ansvaret emellan sig finns det vrak och övergivna och förfallna fartyg som utgör verkliga faror för sjöfarten och allmänheten ur flera av de ovan nämnda aspekterna. Ansvarsfrågan tycks vara mycket svårtolkad och då vågar eller vill ingen ta det fulla ansvaret. Det måste därför ligga i allas intresse att ansvarsfrågan blir tydliggjord.

Avser regeringen vidta åtgärder för att genom lagstiftning eller på annat sätt ytterligare tydliggöra och förenkla berörda myndigheters ansvarsfördelning för att undanröja fara för sjöfart och allmänhet på grund av strandade och förfallna vrak och fartyg?