den 6 december

Fråga 2001/02:367 av Inger Lundberg (s) till finansminister Bosse Ringholm om skattekonkurrens

Det finns en bred uppslutning bakom utvidgningen av EU. Den kan komma att få stor säkerhetspolitisk betydelse. En positiv ekonomisk utveckling i östra Europa är nödvändig för att förbättra livsvillkoren för människor, som i dag lever under svåra förhållanden i Östeuropa, samtidigt som den breddar marknaden för t.ex. svenska produkter.

Under ett övergångsskede påverkas sysselsättningen i många industriländer inom EU. Arbetsintensiva jobb kan komma att etableras utanför dagens EU och kraven på att utveckla kunskapsintensiva jobb i länder som Sverige ökar. Den insikten finns hos många fackligt aktiva, som oavsett detta ser värdet med en bredare samverkan i EU och som går in i arbetet med utvidgningen med syfte att nu som tidigare arbeta för bred internationell samverkan på det fackliga området.

Det är däremot oacceptabelt om ansökarländerna genom egen lagstiftning tillskansar sig orättfärdiga konkurrensfördelar. Jag har från aktiva i Metall uppmärksammats på att t.ex. Polen t.o.m. 2017 skapat ekonomiska zoner med mycket gynnsamma villkor på skatteområdet för företag, som etablerar sig i områdena. Såvitt jag förstår strider detta mot såväl de uppföranderegler som de konkurrensregler, som måste respekteras inom EU.

Mot bakgrund av pågående förhandlingar om EU:s utvidgning vill jag fråga hur Sverige och EU säkrar att illojal skattekonkurrens inte tillåts när utvidgningen av EU genomförs.