den 4 december

Fråga 2001/02:350 av Anders Sjölund (m) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om kommunala och fristående skolor

Under en klang- och jubelföreställning på socialdemokraternas partikongress i Västerås nyligen presenterades ett förslag som innebär lägre eller helt slopad arbetsgivaravgift för kommuner och landsting under nästa år. Trots många glada kongressombud innehåller förslaget många oklarheter. T.ex. drabbas många privata entreprenörer av en omfattande konkurrensnackdel då det i vissa fall blir upp till 40 % billigare för kommunen att ta tillbaka verksamheter i egen regi.

Kritiken har inte heller låtit vänta på sig. "Det är en uppenbar snedvridning av konkurrensen", säger Ulf Bernitz, professor i europeisk rätt, till Dagens Industri den 29 november 2001. Även från annat, mer oväntat, håll kommer kritik. Per Rosengren från regeringens stödparti Vänsterpartiet anser att förslaget är "oerhört tveksamt med hänsyn till EU:s lagstiftning" (DI 29/11 2001).

Ett område som dock inte berörts så mycket hittills är skolområdet. Förslaget om sänkta arbetsgivaravgifter för kommuner och landsting väcker naturligtvis oro hos många fristående skolor. En fråga som många skolor ställer sig är om regeringens förslag kommer att leda till en snedvridning av konkurrensen till de kommunala skolornas fördel framför de fristående skolorna.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till skolministern:

Vilka åtgärder avser skolministern vidta för att säkerställa att kommunala skolor inte gynnas framför fristående skolor, utan att de olika skolformerna behandlas lika av regeringen?