den 4 december

Fråga 2001/02:345 av Carl Fredrik Graf (m) till finansminister Bosse Ringholm om förmåner och skyldigheter

För den som flyttar från Sverige till ett annat land, är det ibland svårt att skaffa sig en tydlig överblick över vilka skyldigheter och rättigheter man har.

Huvudregeln inom socialförsäkringen är att en person som flyttar och avser att bosätta sig utomlands mer än ett år, omedelbart förlorar sina rättigheter, t.ex. till föräldrapenning och sjukpenning. Då gäller det att snabbt skaffa sig t.ex. en sjukförsäkring på egen hand, i det nya landet.

Om man studerar skriver CSN en person i utlandet inom några veckor.

Inom skattelagstiftningen råder andra regler. Enligt inkomstskattelagen är en person obegränsat skattskyldig upp till fem år efter utflyttningen. Det åvilar den skattskyldige att bevisa att han eller hon inte har någon väsentlig anknytning till Sverige längre. Staten ger sig själv ett tolkningsövertag när det gäller skatterna.

För många ter det sig orimligt att man ska förlora sin rättigheter omedelbart, när skattskyldigheten kvarstår i flera år.

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att det ska bli balans mellan socialförsäkringsreglerna och skattereglerna, när man flyttar från Sverige?