den 3 december

Fråga 2001/02:340 av Agne Hansson (c) till jordbruksminister Margareta Winberg om anpassning av livsmedelslagen till naturlig förskoleverksamhet

Den mest grundläggande kunskapen bör vara kännedomen om vår föda, var maten kommer ifrån, varför vi äter och vad vi äter. Det bör vara en kunskap som förvärvas tidigt i livet. Köket bör vara hjärtat i daghemsverksamheten, där barnen deltar i den livsviktiga matlagningsprocessen, där de får vara med och odla, skörda, bereda och tillaga och därmed se matens väg i det naturliga kretsloppet. Så var det på Kroggärdets dagis i Smedby i Kalmar ända tills livsmedelstillsynen med hänvisning till den nuvarande livsmedelslagen satte stopp för denna mycket rekommendabla verksamhet, dessutom uppskattad av barnen och dagispersonalen. Därmed upphörde lärandet om det naturliga och självklara vardagsarbete i ett hem, där barnen t.ex. fick lära sig att tvätta sig noga före matlagningen efter skördandet i kökslandet, vikten av att inga jordbakterier finns på fingrarna när kött och fisk ska hanteras. Kunskapen om vår föda och varför vi äter, ett viktigt förebyggande arbete mot bulemi, anorexia och andra ätstörningar. Det här är ett exempel på att en kantig detaljreglering hindrar god pedagogisk verksamhet. Det är inte rimligt.

Med hänvisning till det ovan anförda vill jag fråga jordbruksministern:

Vilka åtgärder avser jordbruksministern vidtaga för att undanröja hindren för att dagisbarn deltar i den naturliga matlagningsprocessen i dagisverksamheten och får kunskap om matens väg i kretsloppet?