den 3 december

Fråga 2001/02:338 av Maria Larsson (kd) till utrikesminister Anna Lindh om fattigdom och hälsoproblem i Central- och Östeuropa

I en rapport från FN:s barnfond, Unicef, som presenterades den 29 november framgår det att närmare 18 miljoner barn och ungdomar i de forna Sovjetrepublikerna, centrala och östra Europa lever i fattigdom.

Alltfler barn och unga tas om hand av institutioner eller adopteras bort eftersom deras familjer inte har råd att försörja dem. I slutet av 1990-talet togs omkring 1,5 miljoner barn om hand av staten i de 27 länder som rapporten omfattar. Totalt bor närmare 400 miljoner människor där, varav 108 miljoner barn. Av rapporten framgår att Armenien, Moldavien, Kirgizistan och Tadzjikistan är fattigast.

Både när det gäller hiv/aids och tuberkulos är situationen alarmerande, enligt rapporten. Antalet smittade barn och ungdomar ökar. För att komma tillrätta med problemen måste sjukvården förbättras i många av dessa länder.

Situationen på många av de statliga barnhemmen är oacceptabel och måste förbättras. Unicef föreslår en kontrollmyndighet som kan följa upp förändringarna.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Anna Lindh:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att hjälpa de forna sovjetrepublikerna och länderna i Central- och Östeuropa att komma till rätta med fattigdomen och de ökande hälsoproblemen?