den 30 november

Fråga 2001/02:329 av Eva Zetterberg (v) till utrikesminister Anna Lindh om folkomröstning om Västsaharas framtid

År 1991 godkände FN:s säkerhetsråd en fredsplan för Västsahara, sedan 1975 ockuperat av Marocko. Parterna var överens. Eldupphör har rått sedan dess. I planen ingick att en folkomröstning skulle hållas inom kort, där områdets framtida status @ självständighet eller integration i Marocko @ skulle avgöras. Datum för folkomröstningen fastställdes till 1992, men har därefter skjutits framåt. I Houstonavtalet 1997 kom parterna överens om principerna för röstlängden. Folkomröstningen har dock ännu inte kunnat äga rum. I generalsekreterarens rapport till säkerhetsrådet den 20 juni föreslås dock en annan lösning. Där föreslås att Västsahara skall få visst självstyre inom ramen för Marockos gränser. Polisario har avfärdat förslaget. Starka invändningar har framförts från flera länder, bland annat Algeriet. FN:s kommitté för avkolonisering har också uttalat sig mycket kritiskt.

På en europeisk solidaritetskonferens i Sevilla den 23-25 november 2001 för Västsaharas folk krävdes att FN nu återgår till den ursprungliga planen. Av säkerhetsrådets beslut av den 20 juni framgick att en annan lösning än folkomröstning endast kan genomföras om båda parter är överens. Parterna är inte överens och från Polisarios sida är folkomröstning det enda tänkbara. Risken för att kriget återupptas är påtaglig.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

Kommer ministern att ta några initiativ för att Sverige, ensamt och/eller via EU, ska förmå FN och parterna att genomföra den folkomröstning man lovat Västsaharas folk?