den 27 november

Fråga 2001/02:291 av Jonas Ringqvist (v) till statsrådet Britta Lejon om märkning av livsmedel

"Gammaldags enrisrökt korv med tradition", påstår Scan i sin marknadsföring. Men korven är varken gammaldags, enrisrökt eller producerad med tradition. Den är sprejad med rökvätska som importerats i containrar från USA. Detta är inte det enda exemplet. Många, enligt reklamen, rökta charkvaror är i själva verket kokta och sprejade eller duschade med det som i branschen benämns som rökvätska, baserad på industriellt framställt rökextrakt.

Enligt Livsmedelsverket ska en produkt som anges vara rökt också vara det. I Livsmedelsverkets föreskrifter framgår tydligt att köttproducenterna alltid måste tala om på förpackningen när de använt röktillsatser. Trots att det är åtalbart att mörka på den punkten får man leta förgäves efter upplysningar om rökarom och rökextrakt i svenska köttproducenters varudeklarationer. Enligt KF däremot, finns en praxis inom charkuteribranschen i Sverige att inte deklarera rökvätskan. Även Scan Foods/Swedish Meats är av samma åsikt. Det är oerhört oroväckande att stora representanter för livsmedelsindustrin inte följer de regler som finns angående märkning, då korrekt märkning på en produkt är det enda sätt som konsumenters förtroende kan upprätthållas på.

Jag vill fråga statsrådet Britta Lejon:

Avser statsrådet agera för att märkningen på en produkt ska överensstämma med dess innehåll, så att man omedelbart sätter stopp för att konsumenter vilseförs?