den 23 november

Fråga 2001/02:252 av Per Bill (m) till utrikesminister Anna Lindh om rättssäkerhet och asylpolitik

Alla individer som vistas i Sverige har rätt att omfattas av den rättssäkerhet som präglar och förutsätter vår demokrati. Så är det dock inte i dag. De människor som väntar i årslånga köer för att få sina ansökningar om uppehållstillstånd prövade omfattas ej av denna rättssäkerhet.

En väl fungerande demokrati förutsätter att medborgarstyre förenas med rättsstatens krav på lagbundenhet, maktdelning och tydliga gränser för statsmakten. Lika viktigt som majoritetsstyret är minoritetsskyddet.

Prövningen av asylärenden har i Utlänningsnämnden inte utförts på ett sätt som motsvarar de rättssäkerhetsprinciper som gäller vid domstolsprövning.

Men de avgörande invändningarna mot dagens procedur är ännu mer grundläggande, eftersom de har att göra med själva instans- och processordningen: För det första skapas en obalans till följd av att den asylsökandes motparter @ Migrationsverket och Utlänningsnämnden @ samtidigt är de som utreder och fattar beslut i asylärendet. För det andra är förfarandet i överklagandeinstansen, d.v.s. Utlänningsnämnden, i de allra flesta fall endast skriftligt.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att stärka rättssäkerheten vid asylprövningar?