den 9 november

Fråga 2001/02:183 av Henrik S Järrel (m) till socialminister Lars Engqvist om bostadsbidrag

Det tycks bli allt vanligare i samband med uppgörelser vid skilsmässor och separationer att parterna sluter avtal om s.k. växelvis boende för gemensamma barn, dvs. barnet vistas lika mycket hos vardera föräldern. Vanligen en vecka åt gången. Sådana arrangemang gynnas givetvis av att de separerade föräldrarna bor nära varandra.

Barnet är mantalsskrivet hos en av föräldrarna även om vårdnadsansvaret delas lika av båda. Den av föräldrarna, som inte har barnet mantalsskrivet hos sig, anses i lagen vara s.k. umgängesförälder.

Den s.k. umgängesföräldern synes missgynnas i samband med prövning av rätt till bostadsbidrag, vid sådana fall där gemensamt barn hyses för växelvis boende (50/50), på så sätt att visst avdrag görs från bostadsbidraget för den sökande.

I de fall där föräldrarna delar alla omkostnader för barnet lika och även delar på t.ex. barnbidraget uppfattas det nog som orättvist att en umgängesförälder ska behöva vidkännas ett avdrag från ett behovsprövat bidrag endast på den grunden att det gemensamma barnet inte är mantalsskrivet hos vederbörande och inte vistas där full tid.

Vilka åtgärder avser socialministern vidta för att komma till rätta med detta problem?