den 8 november

Fråga 2001/02:178 av Matz Hammarström (mp) till statsrådet Britta Lejon om infrastrukturpropositionen

I propositionen Infrastruktur för ett långsiktigt hållbart transportsystem slår regeringen och Vänsterpartiet fast att "Om kommuner eller regioner efter beslut av en betydande majoritet gör framställan om att införa trängselavgifter som ett led i en bredare strategi för att komma tillrätta med trafikens trängsel och miljöproblem kommer regeringen att bereda frågan."

Detta har Vänsterpartiet i jublande tongångar presenterat som en öppning för att införa trängselavgifter och den vägen förbättra miljön i storstäderna. I själva verket är det ett steg tillbaka jämfört med tidigare skrivningar från s, v och mp som inte krävt "betydande majoritet" för biltullar. Men framför allt är skrivningen demokratiskt tveksam, eftersom den ger minoriteten rätt att blockera majoritetsviljan på ett sätt som normalt endast används t.ex. vid grundlagsändringar. Konkret betyder det i detta fall troligen att de två stora partierna s och m i varje svensk kommun har veto mot trängselavgifter.

Ska man använda sig av speciella majoritetsregler, bör naturligtvis den nödvändiga majoriteten vara kvantifierad, t.ex. att det ska vara två tredjedelar av alla röstande. "Betydande majoritet" är inte kvantifierat utan öppnar för ett fullständigt godtycke från regeringens sida.

Jag vill fråga demokratiminister Britta Lejon om hon avser vidta några åtgärder med anledning av skrivningen i infrastrukturpropositionen om att det ska krävas "betydande majoritet", inte kvantifierad, för att regeringen ska bereda frågan om trängselavgifter.