den 5 september
Fråga 2001/02:1602 av Ewa Larsson (mp) till kulturminister Marita Ulvskog om reklamavbrott i TV-program
Sedan april i år är det tillåtet att avbryta TV-program för reklaminslag. Miljöpartiet yrkade på avslag, vi vill inte ha avbrott för reklam. Föreslagna ändringar var dessutom extremt otydliga och ger utrymme för reklamavbrott som är störande för publiken och kränkande för rättighetsinnehavaren. Nu har, som jag befarade, osäkerhet uppstått om vad som faller in under de förutsättningar som ska vara uppfyllda för att det ska vara tillåtet att göra avbrott i ett program genom de anmälningar Granskningsnämnden fått in.
Lagändringens syfte är att minska störningar som reklamavbrott i kommersiell TV innebär. Jag ifrågasätter starkt om ändringen korresponderar med syftet.
Skrivningen "annonser får dock avbryta ett program om det sker på sådant sätt att @ med hänsyn till naturliga pauser samt programmets sändningslängd och karaktär @ varken programmets integritet och värde eller rättighetshavarnas rättigheter kränks" är mer än lovligt oklar. Faktum är att lagtexten är en av de "flummigaste" jag sett. Regelverket måste ändras så att det klart framgår vad som utgör en kränkning. För mig är alla avbrott i film en störning och stämningen går förlorad, som konstnärlig rättighetsinnehavare skulle jag aldrig acceptera avbrott.
Mot bakgrund av ovanstående frågar jag kulturministern:
Ämnar kulturministern föreslå en lagändring så att det klart framgår vad som utgör en kränkning, i linje med det uttalade syftet att minska den störning reklamavbrott innebär för publiken?